Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další odmítnutí Změny. Do koalice s ní nechce ani TOP 09

Změna pro Liberec přišla o dalšího spojence v boji o koalici. TOP 09 se rozhodla, že neuzavře v Liberci s vítěznou stranou koalici. Informaci dnes potvrdila Zora Machartová, jednička na kandidátce TOP 09 v Liberci. Pro Změnu může odmítnutí znamenat odchod do opozice. S TOP 09 chce nyní jednat druhé ANO.

"S nikým kromě Změny jsme zatím nejednali, nepřišlo by nám to slušné," zdůraznila Machartová. Hlavním důvodem odmítnutí spolupráce se Změnou je podle její negativní předvolební kampaň. "Je tam nedůvěra z partnerství se Změnou, z toho, jak by to mohlo fungovat. I když se možná mýlíme, ale to ukáže čas," dodala.

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů, na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi křesly a po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Změna jedná o vytvoření koalice se Starosty, ti však žádají účast nejméně tří subjektů. V úvahu už přicházela jen TOP 09. ANO koalici se Změnou odmítlo a s ČSSD, ODS a komunisty naopak odmítá spolupracovat Změna.

Machartová si ale dokáže představit, že TOP 09 bude podporovat i dvoučlennou koalici Změny a Starostů, jež by měla v 39členném zastupitelstvu těsnou většinu 20 hlasů. "Neznamená to, že když s nimi koalici neuzavřeme, že je nebudeme v konstruktivních bodech podporovat. Dokážu si také představit, že podpoříme i jednotlivé obsazení míst, ať je to primátor nebo rada," dodala.

ANO 2011, které v Liberci skončilo na druhém místě, zahájilo vyjednávání o vlastní koalici v pondělí. Vytvořit ji chce s hnutím Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. I Starostové ale deklarují, že nepovedou žádná další vyjednávání, dokud ho neuzavřou se Změnou. Čas na sehnání dalšího partnera má Změna do středy.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky TOP 09, koalice, Liberec, ANO 2011, Starostové a nezávislí, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další odmítnutí Změny. Do koalice s ní nechce ani TOP 09  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.