Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Martin Půta bude dál stíhán, stížnost státní zástupce zamítl

Stížnost libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) proti zahájení trestního stíhání státní zástupce Radim Kadlček zamítl. Půta je obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, na který měla jít evropská dotace z ROP Severovýchod. Půta obvinění odmítá.

"Stížnost obviněného byla zamítnuta jako nedůvodná," uvedl Kadlček. "Vzhledem k tomu, že se jedná o přípravné řízení, další podrobnosti sdělovat nebudeme," dodal.

Půta se k rozhodnutí státního zástupce chce vyjádřit až po setkání se svým právníkem, to bude zřejmě v pondělí. "Určitě k tomu vydáme nějaké stanovisko," řekl hejtman, který kvůli obvinění rezignoval už loni na předsednictví hnutí Starostové a nezávislí (STAN) i funkci předsedy Regionální rady ROP Severovýchod.

V souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci je od loňska stíháno deset lidí. Vyšetřování se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Ani na jeden z těchto projektů ROP Severovýchod peníze nakonec neuvolnil.

Policie loni na jaře obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci úřadu ROP Severovýchod. V listopadu byli obviněni další dva lidé včetně Půty a dalším bylo trestní stíhání rozšířeno. V případu může jít podle České televize o úplatky až 11 milionů korun pro devět lidí. Půtovi z toho mělo připadnout 800.000 korun, dostal ale jen část a zbytek měl slíbený až z poskytnuté dotace, citovala už dříve ČT z policejního obvinění. U jednoho zaměstnance Metrostavu kriminalisté našli údajně tabulku, kterou považují za seznam úplatků. Advokát Půty pro některá média uvedl, že ve spise takový důkaz nenašel. Kadlček to přes média nechce komentovat.

Napsala ČTK

Štítky Martin Půta, státní zástupce, úplatek, projekt, Starostové a nezávislí, Marie Magdalena, Česká televize, Metrostav, Liberec, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Půta bude dál stíhán, stížnost státní zástupce zamítl  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.