Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odročeno. V úterý dorazil k soudu jediný obžalovaný zastupitel

Z třiadvaceti obžalovaných zastupitelů v případu nevýhodného odprodeje pozemků dorazil v úterý před liberecký okresní soud pouze jediný. Jan Veverka z ODS si i po šesti letech stojí za tím, že všechno proběhlo tak, jak mělo a jakoukoliv vinu odmítá. „Cena mi nijak nízká nepřišla,“ dodal v úterý před soudem.

Mimo bývalého zastupitele ODS se před liberecký okresní soud během dvou dní, na které bylo líčení nařízeno, nikdo z obviněných neodhodlal. Původně se přitom počítalo s účastí až všech třiadvaceti obžalovaných. V jednací síni se měla potkat jména jako Jiří Kittner, Martin Sepp, Zuzana Kocumová, Martin Šír nebo třeba Ctibor Jech. Všichni měli v roce 2007 hlasovat pro nevýhodný prodej pozemků v Doubí.

Zastupitelé si čas nenašli 

Ještě pár minut před začátkem pondělního jednání panovala obava z toho, zda se všichni vejdou do jedné jednací síně. Veřejnost dokonce pro vstup obdržela vstupenky, bez které by se v případě naplnění největší jednací síně budovy nikdo nedostal dovnitř. Opak byl pravdou a na jednání nepřišel kromě zhruba desítky novinářů nikdo z veřejnosti a dokonce ani jeden z obžalovaných. Ty na místě zastupovala trojice advokátů. V úterý dorazil alespoň Jan Veverka.

Třiadvacet tehdejších zastupitelů hlasovalo na čtvrtém jednání městského zastupitelstva roku 2007 pro odprodej pozemků pod Ještedem za necelých 1,5 milionu korun manželům Karlu a Libuši Volavkovým, kteří jsou mimo jiné majiteli autosalonu Autotrend. Ten svého času dodával libereckému magistrátu služební vozy.

Skutečná hodnota pozemků, které rodina získala bez výběrového řízení, byla podle státního zastupitelství mnohem vyšší a město tak mělo neuváženým rozhodnutím přijít o 3,5 milionu korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku teď všem zastupitelům hrozí až tři roky vězení.

Na nevýhodnou privatizaci upozornil Jiří Šolc

Zatímco všichni zastupitelé shodně vinu odmítají, státní zástupkyně Martina Dědková má na případ jiný názor. „ Za situace, kdy bylo upozorňováno na ty rozdíly a na to, že ten prodej neprobíhá zcela standardní cestou, tak se domnívám, že je zde odpovědnost na zastupitelích, kteří tu transakci schválili. Oni mají podklady vždy hodnotit tak, aby rozhodovali v souladu se zájmem města.“

Na nevýhodný prodej jako první upozornil liberecký zastupitel Jiří Šolc. Až poté se o věc začala zajímat policie.

Projednávání případu mělo původně trvat celý týden. Jelikož před soud dorazil pouze jediný obžalovaný, odročil soudce Lukáš Korpas jednání na začátek února 2014.

Kdo je obžalován?

ODS: Pavel Bernát, Ondřej Červinka, Michal Dufek, Naděžda Jarošová, Ctibor Jech, Naděžda Jozífková, Jiří Kittner, Hana Konšelová, Petr Olyšar, Vladimír Šámal, Jan Veverka, Vladimír Vojtíšek
ČSSD: František Hruša, Jana Kašparová, Ivo Palouš, Ján Piňko, Martin Sepp, Milan Šír
USZ: Jiří Janata, Zuzana Kocumová,
SZ: Kateřina Absolonová, Květoslava Morávková
KSČM: Jaroslav Morávek

Případ budeme i nadále sledovat

Štítky pozemek, Jan Veverka, ODS, Jiří Kittner, Martin Sepp, Zuzana Kocumová, Ctibor Jech, Jiří Šolc, Jaroslav Morávek, Jana Kašparová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odročeno. V úterý dorazil k soudu jediný obžalovaný zastupitel  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.