Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Libereckém kraji po čtvrt roce proplácejí evropské dotace

Vedení Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod po čtvrt roce obnovilo proplácení dotací na projekty v Libereckém kraji. Vyplácení bylo pozastaveno kvůli policejnímu vyšetřování dvou podezřelých projektů a následnému prověřování ze strany ministerstva pro místní rozvoj a Evropské komise.

"Chtěli si prověřit, jakým způsobem je zabezpečováno hodnocení administrací projektů a jestli tam není nějaký problém. Po předložení všech dokumentů jsme minulý týden obdrželi zprávu, že proplácení může znovu probíhat," uvedla mluvčí ROP Severovýchod Silvie Špryňarová.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle ředitele ROP Severovýchod Zdeňka Vašáka i přes problémy řadí tento operační program stále do skupiny s nízkými riziky. "Toto pozitivní hodnocení a zařazení mezi nejlepší operační programy jednoznačně prokazuje správnost nastavení celého systému rozdělování finančních prostředků z ROP Severovýchod," řekl Vašák.

Protikorupční policie kvůli dvěma libereckým projektům obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý. Vyšetřování se týká rekonstrukce kostela Máří Magdalény za 65 milionů korun a oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Ani na jeden z těchto projektů ROP Severovýchod zatím peníze neuvolnil. U projektu na Perštýně dosud dokonce nebyla podepsána smlouva o poskytnutí dotace, jelikož příjemce nedoložil všechny potřebné dokumenty.

Pozastavení dotací způsobilo problémy například sdružení Český ráj u loni dokončené části cyklostezky Greenway Jizera mezi Turnovem a Líšným za téměř 34 milionů korun. "Měli bychom dostat ještě poslední platbu ve výši 11 milionů korun," řekl ředitel sdružení Jiří Lukeš. Peníze potřebuje sdružení ke splacení kontokorentního úvěru, který si vzalo na výstavbu cyklostezky. Úvěr byl splatný na konci června, sdružení se ale podařilo vyjednat s bankou prodloužení úvěru.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, projekt, dotace, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Evropská komise, úvěr, Evropská unie, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Marie Magdalena, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji po čtvrt roce proplácejí evropské dotace  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.