Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Změna lanaří ANO a Starosty do trojkoalice

Změna pro Liberec, vítěz komunálních voleb v Liberci, chce vytvořit trojkoalici s ANO 2011 a Starosty pro Liberecký kraj. Novinářům to řekl po dnešním jednání se Starosty lídr Změny Jan Korytář. Starostové jsou ochotni o takové koalici jednat. Čeká se na vyjádření ANO, které ale v neděli možnou koalici se Změnou odmítlo.

Tím by Změna splnila podmínku Starostů, kteří chtějí koalici alespoň s 23 mandáty. "Pokud se obě nejsilnější strany domluví, dalšímu jednání se nebráníme," potvrdil dnes lídr Starostů Michal Hron. "Žádné časové limity jsme si ale nestanovili," dodal.

Změna komunální volby v Liberci vyhrála se ziskem 25,46 procenta hlasů, získala tak 12 mandátů. Druhé ANO má devět zastupitelů a třetí Starostové osm. Z 15 kandidátek uspěly ještě další čtyři, ČSSD má čtyři zastupitele a po dvou mandátech komunisté, TOP 09 a ODS.

"Náš návrh jsem už ANO zaslali. Předpokládáme, že se vyjádří do úterý. Jsme schopni okamžitě jednat," uvedl Korytář. Povolební spolupráci se Změnou odmítlo ANO už před volbami kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. A znovu to zopakovalo i po volbách. "Na našem postoji se nic nezměnilo," řekl v neděli lídr ANO Tibor Batthyány.

Údajně agresivní kampaň Změny i její předchozí označování města jako symbolu korupce a dluhů se nelíbila ani Starostům. Podle Hrona jsou ale ochotni za tím udělat tlustou čáru v případě přijetí společné deklarace. "Mělo by v ní zaznít odhodlání zanechat toho, co bylo a zaměřit se na řešení problémů města," dodal.

Pokud trojkoalice nevznikne, jako nejreálnější se jeví vytvoření koalice Starostů, ANO, ČSSD a TOP 09, která by měla dohromady 23 mandátů. Starostové ani ANO ale oficiálně žádná paralelní jednání nevedou.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky ANO 2011, koalice, Liberec, Starostové a nezávislí, Jan Korytář, Liberecký kraj, ČSSD, TOP 09, ODS, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna lanaří ANO a Starosty do trojkoalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.