Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sezona na hradech a zámcích začíná za pár dní

Sezona na hradech a zámcích v Libereckém kraji začíná. Už 1. dubna představí na Grabštejně nový prohlídkový okruh, Bezděz rozhýbává nový kastelán, Trosky můžete navštívit také už na začátku dubna a Sychrov přivítá v nejbližší době na Velikonočních trzích.

Loňský rok byl pro nás mimořádně příznivý a já věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat,“ uvedl Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově.

Sezóna oficiálně začne první dubnový víkend, případně 1. dubna, dva zámky mají v tuto chvíli již otevřeno, a to celoročně zpřístupněný Sychrov a od 14. března také Hrubý Rohozec. "Stejně jako loni pokračujeme ve věrnostním programu NPÚ – Klíč k památkám, kdy návštěvníci sbírají razítka do papírových pasů a na šestý objekt mají vstup zdarma, naše Územní památková správa nadále spolupracuje se ZOO Liberec a ZOO Dvůr Králové. Pokud dospělý návštěvník předloží vstupenku z jedné z těchto zoologických zahrad, má u nás nárok na snížené vstupné. Sleva platí i obráceně. Kromě toho jsme rozšířili nabídku kulturních akcí, budeme pokračovat v oblíbené Hradozámecké noci, připojíme se ke Dnům evropského dědictví, Noci kostelů a dalším tradičním akcím, na Troskách bude o prázdninách celotýdenní provoz včetně pondělků, Bezděz na tyto letní měsíce zavádí tzv. dlouhé soboty. Myslím si, že každý objekt, respektive každý kastelán a jeho tým si připravili novinku, která potěší“, vyjmenovává plány na sezónu Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově.

Na Bezdězu se od 1. března stal novým kastelánem pan Kamil Seidl, který letním návštěvníkům připravil zpestření jednak v podobě prodloužené návštěvní doby o všech červencových a srpnových sobotách do 18 hodin, kulturní kalendář rozšířil kromě jiného o pořádání blue grass a country minifestivalu 11. července. Z hlediska stavební obnovy je v plánu výměna střešní krytiny (břidlice) na kapli a také osazení další části dřevěného zábradlí před hradem. Sezóna na Bezdězu začne v pátek 3. dubna.

V kapli na Frýdlantě bude po celou sezónu k vidění nová výstava monstrancí a kalichů, věcí, které byly doposud uloženy v depozitáři. Bude to tedy premiérové vystavení mobiliáře. Pro malé návštěvníky se na prázdniny připravuje speciální zkrácená dětská trasa uzpůsobená věku těchto nejmenších návštěvníků. Návštěvnická sezóna zde začne ve středu 1. dubna. Zároveň upozorňujeme všechny návštěvníky, že byly započaty práce v parku Státního hradu a zámku Frýdlant v rámci projektu „Obnova zámeckého parku ve Frýdlantu“. Hlavním cílem projektu je revitalizace a obnova historicky založeného parku, umístěného na skalním ostrohu okolo hradu a zámku Frýdlant. Prosíme všechny návštěvníky, aby dbali výstražných cedulí a neohrožovali neukázněných jednáním a chováním život svůj či druhých. O průběhu revitalizace bude také informovat výstava, která bude, za spolupráce Městského úřadu Frýdlant, v měsíci dubnu umístěna ve vestibulu radnice.
Na obnovu zámeckého parku na podzim 2015 naváže celková revitalizace zámeckého rybníka a okolí zámku se tak stane zónou určenou k relaxaci a odpočinku v krásném prostředí.

Návštěvnická sezóna na Grabštejně začne 1. dubna a již 4. dubna si budou moci návštěvníci prohlédnout, lépe řečeno navštívit nový prohlídkový okruh. „Nový prohlídkový okruh se nazývá Za tajemstvím sochy svaté Barbory, je to okruh zkrácený a myslím si, že je to vhodná alternativa i pro rodiny s dětmi. Dominantou tohoto okruhu je socha Barbory, hradní patronky. Socha je v majetku Libereckého kraje – resp. ji spravuje Oblastní galerie v Liberci (OGL), byla nalezena ředitelem Městských muzeí v Žitavě Mariem Winzelerem zkraje roku 2013 v depozitáři OGL  a finance na její restaurování zajistily Benefiční koncerty, o. p. s. Sochu máme tedy na Grabštejně dlouhodobě zapůjčenou“, upřesňuje kastelánka hradu Bc. Iva Bártová. Na hlavní prázdniny se potom připravuje ještě speciální okruh zaměřený na sklepení, který se bude věnovat nejstarším dějinám hradu. I v okolí Grabštejna dochází k úpravě parku, prosíme návštěvníky, aby dodržovali bezpečnostní pokyny.

Hrubý Rohozec nabízí tři prohlídkové okruhy, kdy první a druhý okruh vede prvním a druhým patrem zámku, třetí okruh nabízí původní sklepení a také místnosti služebnictva.  Pro sezónu 2015 byl tento okruh rozšířen o zámeckou kuchyni a byt kuchařky. V červenci a srpnu budou na Hrubém Rohozci nově dětské prohlídky. Zámek nabízí také posezení v kavárně přímo v objektu, za pěkného počasí si zde můžete zapůjčit i hry či deky do parku, od loňského roku zde chystají i piknikové koše. V březnu probíhá v parku kácení uschlých a náletových dřevin, pracovat se bude také na opravě spadlé zdi v parku.

Rok 2015 je pro Lemberk ve znamení oslav 20 let od kanonizace svaté Zdislavy. Jubilejní rok bude oficiálně zahájen 1. května 2015 v Bazilice minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí slavnostní bohoslužbou a následně historickým průvodem směřujícím ke Zdislavině studánce. Po požehnání studánky se historický průvod přesune na Bredovskou zahradu u zámku Lemberk, kde bude samotná slavnost pokračovat bohatým kulturním programem včetně „Svatozdislavského benefičního koncertu“, jehož výtěžek bude věnován Hospicové péči sv. Zdislavy v Liberci. Akce věnované Zdislavě budou na zámku probíhat celou sezónu. Kromě toho bude od června na Lemberku zpřístupněna nová expozice ve 2. patře, která se zaměřuje na prezentaci vývoje nábytkových stylů. Před sezónou, která zde začne 4. dubna, bude osazena kopie původní pamětní desky na vstupní bráně, která připomene události Sedmileté války.

Na Troskách bude započata postupná oprava havarijního stavu venkovní parkánové zdi pod věží Babou. Zpřístupněny budou Trosky od 4. dubna.

Zámek Sychrov vítá návštěvníky od konce února novým návštěvnickým centrem, kde nechybí ani dětský koutek a také kavárna Bretaň. Do tohoto centra bude postupně přestěhována i pokladna zámku, kdy stávající zůstane jako záložní pro potřeby větších kulturních akcí. Sychrov nabízí kromě základní trasy také prodloužení výstavy „Z dětských pokojíčků“, Klenotnici s díly významného zlatníka a umělce Františka Khynla, Medvědí galerii ve sklepení, výstavu Technopolis a na hlavní prázdniny bude v tzv. Bertině křídle výstava „Když na zámku voněl benzín. Automobilismus a šlechta v českých zemích 1894 – 1945“. Sychrovský park bude do konce března z důvodu pokračující revitalizace uzavřen, další práce, jako je třeba vysázení růžových keřů, budou pokračovat v průběhu celého roku. V posledním čtvrtletí tohoto roku také dojde k opravě a obnově stávajících toalet pro návštěvníky na nádvoří, velkou plánovanou akcí je statické zabezpečení a oprava dvouramenného novogotického schodiště vedoucího ze zámku do zámeckého parku.

Na Zákupech se v měsících dubnu a říjnu mění návštěvní doba objektu a to z původních 9 až 15 hodin na 10 až 15 hodin. Důvodem k této změně je, že zámek není elektrifikovaný a v těchto měsících ještě sluneční svit nemá takovou sílu, aby návštěvníkům umožnil kvalitní prohlídku objektu. Zákupy uvítají návštěvníky novou pokladnou a také rozšířeným prodejem suvenýrů a dárkových předmětů, pro velký zájem je prodloužena výstava Zapomenuté zámky, k níž bude v prodeji i tištěný katalog. Na Velkém okruhu bude po celou sezónu k vidění unikátní dílo ze skla „Nebesa“ nad postel od nizozemského designéra Hanse van Bentema. Na Novoborsku je van Bentem známý především díky svému "Bojovníkovi", který zdobí kruhový objezd v Novém Boru. Před letními prázdninami bude na základní prohlídkovou trasu umístěn po mnoha desítkách let unikátní panoramatický obraz zámku Ploskovice vyrobený z chlebového těsta, který prošel náročným restaurováním. První návštěvníky Zákupy přivítají 4. dubna.

Národní památkový ústav letos již popáté realizuje projekt Po stopách šlechtických rodů, letos s podnázvem Velká hradozámecká inventura, který návštěvníkům představí, jak se o památky pečovalo a pečuje, jaké obnovy proběhly a z jakého důvodu, budou vystaveny mobiliární předměty, které jsou jinak uloženy v mobiliářích.  Přehled plánovaných aktivit je uveden v příloze v kulturních kalendářích.

Napsala Lucie Bidlasová

Štítky zámek, hrad, Sychrov, Bezděz, Trosky, Grabštejn, purkrabí, Liberecký kraj, Frýdlant, Zdislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona na hradech a zámcích začíná za pár dní  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.