Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na obnovu Masaryčky můžete přispět, strom dostane vaše jméno

Kdo přispěje, může mít na Masaryčce svůj strom. S tímto nápadem teď přišlo vedení města, které chce do obnovy stromořadí zapojit i samotné Liberečany. Strom, na který dárce přispěje, bude opatřen cedulkou s jeho jménem.

 

„Město uvažuje o tom, že zkusí oslovit firmy a podnikatele s nabídkou, aby na výsadbu nových stromů finančně přispěli. To bude moci i každý občan. Jméno dárce necháme vyrýt na cedulku, kterou umístíme u lípy. Každý sponzor by tak mohl mít v aleji svůj strom, který ponese jeho jméno,“ poznamenala primátorka Martina Rosenbergová.

Do proměny aleje budou moci na přelomu září a října promluvit i samotní Liberečané. Město chystá veřejné projednání obnovy lipové aleje za přítomnosti odborníků. „Chápeme, že by značná část lidí nejraději alej na třídě Masarykova zachovala tak, jak nyní je. Stromořadí představuje výraznou dominantu Lidových sadů. Taky je nám aleje líto, na druhé straně ale město nemůže riskovat samovolný pád některé z lip a možné škody na majetku i zdraví obyvatel, které by zřícený strom mohl způsobit,“ doplnila primátorka.

Jak by měla obnova aleje vypadat?

Projekt počítá s pokácením 122 stromů a vysazením 130 nových lip. Přesazeno by mělo být osm mladých stromů. Obnova celé aleje je naplánována na další tři roky, začít by se mohlo už příští rok na jaře úsekem od průmyslové školy k Vítězné ulici. Druhá etapa se týká úseku od ulice Vítězná k ulici Škroupova a třetí etapa od ulice Škroupova k jezírku. Rozpočet na obnovu aleje je podle vedení města 5,6 milionu korun.

Pro výsadbu byl vybraný kultivar Tilia cordata „Greenspire,“ který dosahuje výšky 15 až 20 metrů, v závislosti na podmínkách, ve kterých roste. Koruna má pyramidální tvar. Odborná literatura u něj uvádí odolnost vůči extrémním městským podmínkám, jako je sucho a zasolení. Plné koruny dosáhnou lípy už v desátém roce svého věku.

Štítky liberec, masarykova, strom, alej, lípa, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu Masaryčky můžete přispět, strom dostane vaše jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.