Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká komora architektů zařadila soutěž na podobu terminálu v Liberci mezi neregulérní

Česká komora architektů (ČKA) zařadila soutěž na podobu dopravního terminálu v Liberci mezi neregulérní. Město to chce změnit. Jinak hrozí, že se do soutěže nikdo nepřihlásí. Vedení města si nemyslí, že by zakázka byla neregulérní, přesto většině námitek ČKA vyhoví. Jednání chce uzavřít nejpozději do pondělí příštího týdne.

Komora architektů vytýká Liberci, že dopředu nebyla známá hodnotící komise, příliš krátký termín zakázky a nedostatečnou výši odměny pro nejlepší návrhy. Komora požádala město o nápravu. Pokud by zakázka na seznamu neregulérních soutěží zůstala, komora by architekty vyzvala, aby se jí nezúčastnili.

Složení hodnotící komise město podle Korytáře dopředu zveřejnit nemohlo. "Neměli jsme všechny členy závazně dojednané, proto jsme to nemohli udělat. Složení komise jsme již ale architektům nahlásili," uvedl Korytář. Podle něj Liberec nejspíš prodlouží i délku zakázky ze čtyř na požadovaných šest týdnů. "Nám to zkomplikuje přípravu projektu na městě, ale nějak si s tím poradíme," řekl náměstek.

Výše odměn ale zřejmě stále nebude odpovídat soutěžnímu řádu ČKA. Pro první tři oceněné by měla představovat jedno procento z odhadované ceny zakázky, což je v případě terminálu 1,5 milionu korun. S ohledem na to, jak podrobný návrh Liberec požaduje, nepovažuje Korytář takovou částku za adekvátní. Odměna pro architekty v soutěži by se podle něj měla zvýšit ze schválených 150 tisíc korun na trojnásobek, tedy 450 tisíc korun. "Takový návrh budu předkládat do rady města příští týden," dodal náměstek. S komorou bude jednat, zda je navýšení dostatečné.

O dostavbě autobusové nádraží v Liberci se mluví několik let. Areál nástupišť byl modernizován v polovině 90. let minulého století, na vybudování důstojného zázemí už ale nezbyly peníze. Cestujícím tak od té doby slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk. Nový odbavovací terminál s parkovacím domem pro 220 až 300 aut by měl cestujícím i dopravcům poskytnout důstojné zázemí a odpovídající infrastrukturu. Město ho chce mít postavený do roku 2019. Měl by být na městském pozemku, na parkovišti pro 50 aut nad autobusovým nádražím. Výstavba terminálu si odhadem vyžádá 150 milionů korun, město na ni bude žádat evropskou dotaci.

Autoři

Štítky Česká komora architektů, soutěž, Liberec, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká komora architektů zařadila soutěž na podobu terminálu v Liberci mezi neregulérní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.