Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turnov usiluje o obnovení vlastního okresu. Současný stav je největší územní anomálie, říká ministerstvo

Vznikne po téměř šedesáti letech opět okres Turnov? Místní po obnovení okresu volají už desítky let, kvůli napravení územní anomálie se minulý týden sešli zástupci měst a obcí ze Semilska a Turnovska s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Ministerstvo vnitra jim předložilo tři možnosti řešení situace.

Turnov je nyní obcí s rozšířenou působností a spadá pod něj skoro čtyřicet měst a obcí ze tří okresů. Navíc je tato spletitost také překážkou pro čerpání dotací, díky čemu problém nabral na významu. Tato otázka se přitom řeší opakovaně od roku 1960, kdy původní turnovský okres zanikl a nastal stávající, v mnoha ohledech problematický stav. „Obec s rozšířenou působností Turnov je největší územní anomálie v zemi a není žádné jiné území, kde je působnost rozložena mezi tři okresy,“ konstatoval Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra, který má problematiku na starosti.

Ministerstvo tak navrhuje tři možná řešení. Pro obce asi nejvítanějším řešením je vznik staronového okresu Turnov. Druhou variantou je přičlenění Turnova, jakožto obce s rozšířenou působností, k okresu Liberec. Poslední z možností je také zmenšení obce s rozšířenou působností Turnov o okrajové obce a přičlenit je k okresům Semily a Liberec.

„Vnímáme a chceme, aby byl Turnov přirozeným centrem regionu. Pracovali jsme tvrdě na tom, aby náš úřad fungoval. Lidé by tu měli mít také dostupné služby. Část obce s rozšířenou působností patří do tří okresů, což vnímáme jako velkou komplikaci,“ zdůraznil turnovský starosta Tomáš Hocke. Připojili se k němu i další starostové. „Nejde pouze o dostupnost služeb. Kdyby vznikl okres Turnov, dal by se lidem signál o tom, kam patří. Mnozí rok 1960 vnímáme jako křivdu,“ řekl Michal Nožička, starosta Kacanov a podotkl, že některými institucemi patří Turnovsko dokonce ještě pod Hradec Králové.

"My svoláme povodňový štáb a musí přijet tři okresní policejní ředitelé místo jednoho," popsal jeden z problémů tajemník městského úřadu Miroslav Šmiraus. Problémy to podle něj působí i ve správním soudnictví. Pokud město vydá rozhodnutí a občan se odvolá na kraj. "Pokud krajský úřad potvrdí naše rozhodnutí, tak pak se ten občan může obrátit ještě na soud. Pro obce, které spadají pod Semily, je krajský soud v Hradci Králové, pro ostatní v Ústí nad Labem. Každý soud rozhoduje jinak a nefunguje to," dodal tajemník.

Jednání o případném novém členění jsou během na dlouhou trať. Na konečné rozhodnutí si budou muset obyvatelé Turnovska ještě nějakou dobu počkat. „Především bych uvítal, aby nebyl nový stav pro obyvatele Turnovska horší, než ten současný. Hlavním měřítkem je pro nás dostupnost služeb pro občany, která se v poslední době bohužel spíše zhoršuje,“ uzavřel hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Foto město Turnov

Štítky Turnov, Martin Půta, Liberecký kraj, okres Semily, Petr Mlsna, Liberec, Michal Nožička, Tomáš Hocke, Semily, Krajský soud v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov usiluje o obnovení vlastního okresu. Současný stav je největší územní anomálie, říká ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.