Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kde je zeleň a jak se k ní nejlépe dostat? Město chystá mobilní aplikaci

Liberec, Drážďany, Ústí nad Labem a Děčín. Tato čtyři města se spojila v rámci projektu Bidelin. Až skončí, vznikne mobilní aplikace mapující veřejnou zeleň, ale i propojovací cesty mezi těmito plochami. Chcete k vodě? Nebo na dětské hřiště? Bidelin vás tam dovede. Celý projekt vyjde na necelé dva miliony korun, město zaplatí asi 180 tisíc.

Je parné léto a vy hledáte, kde se vykoupat. Do aplikace zadáte vodní plochy a ona vám je najde. Navíc vás ke koupání dovede sítí zklidněných silnic a cest, vy tak můžete třeba v klidu vyrazit s dětmi. Taková je vize projektu. „Příkladem je maminka pětiletého dítěte, která hledá dětské hřiště poblíž místa, které se chystá navštívit. Bidelin hřiště vyhledá a ještě k němu maminku zavede,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková.

Projekt je ale teprve na začátku, nyní bude všech městech probíhat mapování zeleně. „Následně vytvoříme ucelený systém, který propojí zelené plochy. Vznikne síť pomocí zklidněných komunikací,“ vysvětlila Hrbková. „Zelené plochy v tomto systému budou rozčleněny podle funkčního využití, například pro sport, parky, pro každodenní krátkodobý pobyt nebo plochy důležité pro ochranu přírody. Postupně by je pak město mělo uvést do odpovídajícího stavu,“ dodala.

Výhodou je podle ní i to, že výstupy projektu budou doplňovat územní plán a nahradí povinnost vytvořit územní studii zeleně. Tím městu ušetří zhruba dva miliony korun. Do projektu Liberec investuje 187 387 korun, tedy deset procent z celkových nákladů. Zbytek půjde z evropských fondů a pět procent přijde ze státního rozpočtu.

Autoři | Foto MML/Michal Vinař

Štítky projekt, Liberec, Drážďany, Ústí nad Labem, Děčín, mobilní aplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde je zeleň a jak se k ní nejlépe dostat? Město chystá mobilní aplikaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.