Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nevábné okolí krajského úřadu se změní. S proměnou pomohou architekti

Okolí krajského úřadu by se mohlo už brzy výrazně změnit. Přímo před vstupem do úřadu by mělo vzniknout nové přemostění Nisy, řešit by se mělo i nové napojení pro chodce a cyklisty směrem z centra ke Košické ulici, vznikne nové parkování a vznikne i nový park. Kraj teď připravuje architektonickou soutěž. Pokud všechno dobře půjde, do konce roku by mělo být vše připraveno na výstavbu.

Soutěž o návrh úpravy okolí krajského úřadu by měla začít v dubnu. „Chceme podle zákona o zadávání veřejných zakázek najít nejvhodnější návrh a následně postavit kvalitní stavbu s co nejnižšími investičními náklady. Soutěž bude veřejně přístupná všem zájemcům. Ustavující zasedání hodnotící poroty se uskuteční už 8. března,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Soutěž bude rozdělená na ideovou a projektovou. „Soutěž Libereckého kraje bude ideově řešit území v širším okolí krajského úřadu. Vzhledem k tomu, že zpracovatelé územního plánu Liberce uvažují o protažení cyklostezky kolem úřadu, je předmětem tohoto návrhu zpracování ideového řešení pohybu pěších a cyklistů k úřadu a okolo něj ke křižovatce s Košickou ulicí,“ uvedla mluvčí úřadu Markéta Dědková.

Projektově bude soutěž řešit parkovací plochy před Evropským domem, který vzniká z bývalého VÚTS a mezi vedlejšími objekty včetně přemostění přímo před vstupem do objektu krajského úřadu, dále rekonstrukci parku na pozemcích mezi CHKO, kulturním domem, zadním traktem obchodního domu Forum a parkovištěm.

„Přemostění přímo před vstupem do objektu úřadu bude znamenat snazší přístup pěších od více směrů do budovy, možnost vyřazení nevyhovující lávky v majetku Liberce a případný přejezd rezidenčního vozidla,“ pokračuje náměstek Marek Pieter.

U krajského úřadu by mělo vzniknout 45 parkovacích míst a také dvě stání pro elektromobily i s možností jejich dobíjení.

Kraj už také schválil členy poroty, kteří budou soutěžní návrhy hodnotit. Mezi nimi je Jiří Suchomel, Tomáš Hradečný, Martina Forejtová, Filip Horatschke, Martin Půta, Karolína Hrbková a Tomáš Hocke.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky krajský úřad, soutěž, Lužická Nisa, Marek Pieter, Liberec, Martin Půta, Jiří Suchomel, Tomáš Hradečný, Tomáš Hocke, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevábné okolí krajského úřadu se změní. S proměnou pomohou architekti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.