Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První projekty IPRÚ za 110 milionů jsou připraveny. Město žádá o dotace

Prvních pět projektů Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ) se brzy začne realizovat. Rozhodl o tom řídící výbor, který schválil soulad projektů. Díky tomu se mohou projekty podat do operačních projektů a město na ně získá dotace.

„Jedná se o čtyři projekty neziskových organizací v oblasti zaměstnanosti, kariérového poradenství a získávání nových kvalifikací pro dlouhodobě nezaměstnané, hendikepované či matky po mateřské dovolené,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Král.

Dalším projektem, který bude žádat o podporu z Operačního programu Doprava, je rekonstrukce tramvajové trati Rumunská – Palachova, která má řešit nevhodné dopravní uspořádání a zastaralý technický stav dotčeného úseku, přilehlých komunikací, chodníků a zastávek.

Město projekty vybíralo tak, aby vylepšovalo jak dopravní infrastrukturu, ale i neziskový sektor a sociální oblast. „Většina dotací v rámci strategie IPRÚ bude směřovat do majetku obcí a kraje, částečně podpoříme i činnost neziskových organizací v sociální oblasti,“ řekl náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Kromě úvodních pět projektů jich je v přípravě dalších asi 30. Pro podání žádostí o dotace se jen v první polovině tohoto roku chystá dvacet projektů za půl miliardy korun, v druhém pololetí deset projektů za 400 milionů. „Jedním z velkých projektů, na kterém se pracuje, je i přestupní terminál veřejné dopravy a nový parkovací dům u nádraží ČSAD v Liberci,“ upřesnil Král.

Výběr z chystaných projektů IPRÚ

- nákup nízkoemisních vozidel MHD
- výstavba parkovišť P+R a terminálů
- výstavba cyklostezek včetně související doprovodné infrastruktury
- rekonstrukce tramvajových tratí
- prodloužení tratě do centra Jablonce nad Nisou
- investice do sociálního bydlení
- investice do infrastruktury pro poskytovatele sociálních služeb a komunitních center a sociálních podniků
- rozšíření kapacit mateřských škol
- výstavba či rekonstrukce a vybavení odborných učeben, laboratoří pro výuku přírodovědných a technických oborů u základních a středních škol

Autoři | Foto Dominik Sovoboda

Štítky projekt, dotace, Liberec, Jablonec nad Nisou, Jan Král, rekonstrukce, Jan Korytář, Operační program Doprava, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První projekty IPRÚ za 110 milionů jsou připraveny. Město žádá o dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.