Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co bude s chátrající jabloneckou porodnicí? Dosud všechno padlo, kraj hledá dál

Šestnáct budov a devětadvacet pozemků, pro které zatím nemá využití, vlastní krajský úřad. Mezi ně patří třeba i bývalá porodnice v Jablonci, která chátrá od roku 2002. Kraji spadla do klína o rok později a za celou dobu pro ni nenašel smysluplné využití. A tak to zkouší znovu.

Správu krajského majetku má na starost statutární náměstkyně hejtmana Jana Volfová (ANO). Ta chce co nejdříve všechny zmíněné nemovitosti a pozemky navštívit, aby pak šlo rozhodnout, co s nimi dál.

„Chci si je do konce tohoto pololetí všechny osobně prohlédnout, abych měla jasnou představu o jejich stavu a jak jsou situovány. Teprve potom můžeme diskutovat o tom, pro co by byly vhodné a který majetek je skutečně nepotřebný,“ vysvětluje Jitka Volfová.

A první návštěva vedla právě do Turnovské ulice v Jablonci, kde stojí opuštěná budova porodnice. Během let padlo několik zajímavých možností, co s budovou, nic se ale nepovedlo dotáhnout. Budova je přitom na dobrém místě, s ideálním napojením na Prahu.

„Samozřejmě těch patnáct let, kdy je objekt opuštěný, je na jeho stavu znát,“ uznává Volfová. „Smysluplné využití se stále hledá. Budeme se teď zabývat dalšími variantami. V nejbližší době chci znovu otevřít jednání s potencionálními investory a vedením statutárního města Jablonce nad Nisou.“

Podle náměstkyně je nalezení nového využití velmi důležité. Jen za nezbytnou údržbu porodnice platí kraj ročně statisíce. „Cílem je najít nového nabyvatele, jehož záměr bude nejen pro město Jablonec nad Nisou a jeho občany, ale i Liberecký kraj přínosem. Nechceme, aby objekt chátral a další léta zel prázdnotou,“ dodala.

Bývalá jablonecká porodnice

Budova byla postavena na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století v tradicionalismu s prvky art deco. Původně fungovala pro nevyléčitelně nemocné či nepohyblivé pacienty. Porodnice se sem přestěhovala v roce 1968. Od roku 2002 je budova prázdná, v roce 2003 přešla budova do vlastnictví kraje. Naposledy o budovu projevila zájem jablonecká mincovna, která si zde chtěl vybudovat sídlo za 150 milionů korun.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Jablonec nad Nisou, Jana Volfová, ANO 2011, Jitka Volfová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s chátrající jabloneckou porodnicí? Dosud všechno padlo, kraj hledá dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.