Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Druhá vlna EET rozdělila další podnikatele na dva tábory. Jedni evidenci chválí, další volí různé formy protestů

Dnešní spuštění druhé vlny elektronické evidence tržeb rozdělilo další podnikatele na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni EET chválí, další berou evidenci jako zbytečnou byrokratickou zátěž, která jim znepříjemňuje práci. Jedním z odpůrců je liberecký knihkupec Martin Fryč, pro kterého se stala EET povinností dnes.

„S tímto opatřením hluboce nesouhlasíme a to z několika důvodů. Stát obtěžuje většinu poctivých obchodníků jen proto, že není schopen hledat a kontrolovat ty nepoctivé. Přitom nástroje na takovou kontrolu má,“ říká knihkupec. Toto stanovisko také zveřejňuje od dnešního dne na účtenkách. Podle něho se také zvětšuje objem plošného státního dozoru a riziko úniku informací. „Přitom stát sám se kontrole občanů brání - nedávné hlasování o Registru smluv,“ dodal.

Ne všechny podnikatele ale podle všeho elektronická evidence tržeb trápí. S některými obchodníky se při dnešní návštěvě Harrachova setkal ministr financí Andrej Babiš (ANO), žádnou větší kritiku prý nezaznamenal a vše podle něho funguje tak, jak má. Setkal se mimo jiné s majiteli prodejny Sport Čermák a e-shopu www.levnelyze.cz, oba uvedli, že proti EET nic nemají a žádné problémy nezaznamenali.

EET byla v ostrém provozu spuštěna 1. prosince loňského roku pro hotely a restaurace. Ode dneška musí tržby evidovat i firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu včetně obchodníků s auty a náhradními díly na ně.

Autentizační údaje, které k tomu podnikatelé potřebují, si jich podle informací z Finanční správy vyzvedlo zhruba 113 tisíc. Původně přitom odhadovala, že by se měla druhá vlna týkat až 250 tisíc subjektů. "Ty údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce," poznamenal k rozdílu v počtech Babiš. Je přesvědčen o tom, že stejně jako v první vlně bude i po spuštění druhé vlny EET dál přibývat podnikatelů, kteří požádají o autentizační údaje.

Ministerstvo financí počítá letos s tím, že by EET měla do rozpočtu přinést zhruba čtyři miliardy korun a nižší počet zapojených podnikatelů na tom podle Babiše nic nemění. "Sestavovaly se konzervativní odhady," dodal ministr financí.

Někteří podnikatelé se ale rozhodli raději obchody uzavřít. Problém je to hlavně na venkově a v malých městech. Starší majitelé se často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké. Babiš se ale růstu nezaměstnanosti v této souvislosti neobává. "My máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, když jdete na úřad práce, tak vám nemají co nabídnout," řekl Babiš. Největším problémem Česka podle něj je, že má 366 tisíc nezaměstnaných, a když nějaká firma nabízí volná místa, tak o ně nikdo nestojí.

Foto Martin Fryč | Zdroj ČTK

Štítky EET, Andrej Babiš, Finanční správa, ANO 2011, Ministerstvo financí České republiky, Úřad práce České republiky, Evropa, Česko, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá vlna EET rozdělila další podnikatele na dva tábory. Jedni evidenci chválí, další volí různé formy protestů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.