Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silný vítr připravil domácnosti v Libereckém kraji o elektřinu

Silný nárazový vítr připravil včera v Libereckém kraji desítky domácností o elektřinu. Dispečink ČEZ Distribuce evidoval poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí především na Semilsku, Jablonecku a Liberecku. Popadané stromy zatarasily silnice, hasiči jich včera odklízeli ke 40.

Podle severočeské mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové není situace tak dramatická jako před týdnem, kdy museli dokonce energetici kvůli množství poruch vyhlásit pro Českolipsko, Liberecko a Semilsko kalamitní stav. "Bez proudu dnes byly části obcí Desná, Kořenov, Tanvald, Paseky nad Jizerou, Zlatá Olešnice na Jablonecku a také části Jeřmanic a Frýdlantu na Liberecku a část Semilska," řekla Holingerová. Vítr lámal větve, které padaly do vedení. "Poruchy se nám dařilo v rychlém tempu opravovat, pomohlo i počasí - vítr se utišil," dodala.

Silný vítr, který se krajem prohnal, dosahoval podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Jizerských horách v nárazech až 65 kilometrů v hodině. Odpoledne se ale postupně uklidnil a večer už se pohyboval jen kolem 20 až 30 km/h.

Hasiči v Libereckém kraji začali být k popadaným stromům voláni zhruba hodinu před polednem. Do 19:00 měli podle operačního důstojníka hasičů takových výjezdů bezmála 40. Spadlý strom mimo jiné uzavřel silnici v Deštné na Českolipsku. "Další stromy odklízeli hasiči v Brništi, Oknech, České Lípě, na Sychrově nebo na silnicích z Frýdštejna na Malou Skálu a z Nové Vsi nad Nisou na Dolní Černou Studnici," doplnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky Liberecký kraj, silnice, strom, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, ČEZ, Český hydrometeorologický ústav, okres Česká Lípa, Tanvald, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr připravil domácnosti v Libereckém kraji o elektřinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.