Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podaří se znovu otevřít bazén na Františkově? Oprava by stála desítky milionů

Liberecký plavecký oddíl TJ Slavia Liberec usiluje o obnovu bazénu v Základní škole Švermova. Kapacita městského plaveckého stadionu je nedostatečná, navíc ho bude nutné kvůli rekonstrukci na více než rok uzavřít a jiné možnosti k trénovaní plavci v Liberci nemají. Město podle náměstka primátora Tomáše Kysely (býv. ANO) záměr plaveckého oddílu podporuje.

Pětadvacetimetrový školní bazén ve čtvrti Františkov nechalo město uzavřít před devíti lety, byl v havarijním stavu. Potřebuje kompletní obnovu, jež si vyžádá řádově desítky milionů korun. „Věnujeme tomu hodně energie, ale zatím je to zbožné přání," řekl předseda plaveckého oddílu Petr Kořínek.

Město peníze na rekonstrukci nemá, jedinou šancí je získání evropské dotace. Podle Kořínka chtějí mít podklady hotové do podzimu letošního roku. Žádost si pak nejspíš podá plavecký oddíl. „Pokud budou v programu stejné parametry jako loni, tak jako klub budeme mít menší spoluúčast, než kdyby žádost podalo město. Můžeme získat dotaci až na 80 procent nákladů," uvedl Kořínek.

Spoluúčast by podle něj hradilo město, i ta je nad finanční možnosti klubu. Když se podaří bazén obnovit, dostanou ho sportovci do pronájmu od města na deset až 15 let. „Starali by se o jeho provoz," uvedl Kysela. Dopoledne by bazén využívali školáci v rámci výuky plavání, odpoledne plavecký klub a některé hodiny by byly vyhrazeny i pro veřejnost.

Slavia Liberec má 340 plavců, městský stadion ale jejím potřebám nestačí, i když je v něm padesátimetrový a pětadvacetimetrový bazén. V Liberci totiž působí další plavecké kluby a kromě sportovců je využívá i veřejnost, za rok má plavecký stadion kolem 350.000 návštěvníků. „Je přeplněný a těžko se tam vejdeme," uvedl Kořínek.

Otevření dalšího bazénu ale potřebují plavci zejména kvůli tomu, že se městský stadion bude muset za několik let uzavřít na 16 až 18 měsíců. Stadion rekonstrukci nutně potřebuje, důležitá technologická zařízení jsou už dožilá. Modernizace stadionu si odhadem vyžádá 350 milionů korun a začít by měla v roce 2019. Podle Kysely jsou nyní ve fázi přípravy projektové dokumentace, jen její vypracování si vyžádá 13 milionů korun.

Ve stotisícovém Liberci moc jiných možností k plavání není. Je tam už jen akvapark v Centru Babylon a tři menší školní bazény, které nejsou k trénování vhodné. Členové plaveckých klubů by tak museli jezdit do okolních měst, nejbližší vhodný bazén je v Jablonci nad Nisou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bazén, Liberec, Františkov (Velké Kunětice), rekonstrukce, plavec, Petr Kořínek, Švermov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podaří se znovu otevřít bazén na Františkově? Oprava by stála desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.