Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malý hrdina Vojta. Když začalo hořet, zachránil babičku s dědečkem

I šestiletý kluk se může stát hrdinou. Podařilo se to Vojtovi Stýblovi, který začátkem března prožil hodně nepříjemný zážitek. Když byl u babičky s dědečkem v paneláku ve Frýdlantě, v bytě začalo hořet. Jenže prarodiče o ničem nevěděli, odpočívali na druhé straně bytu. Vojta se ale zachoval skvěle, utíkal je probudit a z bytu tak stihli odejít dřív než došlo k tragédii.

„Vojtu přivedli prarodiče toho dne po obědě ze školky a vlastně si tím nevědomky zachránili život. Babička s dědou totiž byli v době, kdy v místnosti za kuchyní začalo hořet, na druhé straně bytu a odpočívali. Vůbec netušili, co se tam děje. Kouř nebyl v té části bytu vůbec cítit,“ popsala Vojtova maminka Iveta Stýbalová, která je na svého syna nesmírně pyšná.

Více o požáru čtěte tady

Vojta pak za svůj čin dostal ocenění za odvahu při záchraně osob. To spolu s ním převzali i dva městští strážníci, kteří k požáru dorazili jako první. Pavel Ratajský i Martin Roušal neváhali a ještě před příjezdem hasičů se úspěšně vrhli na likvidaci ohně do hořícího bytu bez jakéhokoliv vybavení, pouze s hadicí s hydrantu na chodbě.

Oba se zachovali duchapřítomně, když před hašením vypnuli i přívod elektrické energie do bytu.

„Všichni tři si opravdu ocenění zaslouží. Malý Vojta své prarodiče téměř jistě zachránil od smrti udušením, protože když člověk spí, kouř ho neprobudí. Známe řadu případů, kdy lidé při požáru zemřeli právě proto, že spali a udusili se. A naši strážníci si zase pochvalu a ocenění zaslouží za to, že ani na chvíli nezaváhali a vrhli se hasit místnost, ze které šlehaly plameny,“ ocenil trojici ředitel liberecké městské policie Ladislav Krajčík.

Hrdinský čin ocenila rada města Frýdlant v čele se starostou Danem Ramzerem. „Rada města rozhodla o tom, že každému z hrdinů věnujeme jako poděkování něco na památku. Malý Vojta dostal velké lego, policisté pak náramkové hodinky. Všichni si také odnesli pamětní medaili s Albrechtem z Valdštejna a upřímné poděkování.“

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, požár, ocenění, Albrecht z Valdštejna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý hrdina Vojta. Když začalo hořet, zachránil babičku s dědečkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.