Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Syřan, Ind i Romové. Výstava představuje patnáct úspěšných lidí, pro které je Liberec domovem

Patnáct příběhů osobností nejrůznějších etnik, pro které je ale společná jedna věc – že žijí v Liberci či v Libereckém kraji. Tak to je hlavní náplň výstavy Tady jsem doma, která je ke shlédnutí v liberecké knihovně až do konce března.

Na velkoformátových panelech si příchozí mohou přečíst příběhy zajímavých lidí. Ať už jde o romskou spisovatelku Irenu Eliášovou, která v Liberci žila třicet let, nebo hokejistu Dominika Lakatoše, který válí za Bílé Tygry.

Dozví se ale i třeba o vietnamské překladatelce Lien Hoangové, japonském ekonomu Seiji Nakagoshim nebo ruských baletních sólistech Marii Gornalové a Alexey Yurakovi.

„Myslím si, že knihovna je to nejlepší, co mohlo tuto výstavu potkat, a to hned ze tří důvodů. Za prvé proto, že sem chodí čtenáři, posluchači a diváci, kteří vůbec nehledí na barvu pleti či mateřský jazyk. Za druhé považuji knihovnu za chrám vědění, kam chodí lidé, kteří přicházejí znalosti získat nebo předat a jsou dostatečně odolní vůči různým primitivním předsudkům. A za třetí je knihovna místem, kde se prohání spousta dětí, takže je tu dostatečný prostor předávat jim ty správné vzorce tolerance a snášenlivosti. Ostatně jak si dnes naše děti vychováme, taková bude zítra celá naše společnost,“ uvedl na vernisáži výstavy náměstek primátora Ivan Langr.

Autorem většiny vystavených portrétů je fotograf Ibrahim Al Sulaiman, původem ze Sýrie. A i on je jedním z patnácti osobností.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, knihovna, Liberecký kraj, výstava, Dominik Lakatoš, Irena Eliášová, Romové, domov, Ivan Langer, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Syřan, Ind i Romové. Výstava představuje patnáct úspěšných lidí, pro které je Liberec domovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.