Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co bude s areálem na Ještědu? Slovák Rattaj slibuje pro začátek investovat čtvrt miliardy

Promění se Ještěd v moderní areál s širokými sjezdovkami, novými lanovkami a vylepšeným zázemím? O tom se ve středu debatovalo v prostorách liberecké radnice. Právě takovou vizi tam představil slovenský miliardář Igor Rattaj, který chce jen pro začátek na Ještědu investovat 250 milionů korun.

„Jsou čtyři varianty, jak dál naložit s Ještědem. Ta první je nechat to, jak to je, s tím, že město bude ročně pokrývat milionové ztráty, druhá, že vytáhneme stovky milionů a zainvestujeme do areálu, jenže ty peníze město nemá. Třetí, že najdeme silného investora a ta čtvrtá, že areál utlumíme,“ vypočítal primátor Tibor Batthyány.

Podle něj je ideální variantou ta třetí. A právě on na Ještěd přilákal Rattaje, spolumajitele Tatry mountain resort (TMR). Na Slovensku provozuje velké areály v Tatrách, ale patří mu i areály ve Špindlu nebo Herlíkovicích. A Ještěd má být dalším.

Do pronájmu ho chce na pětadvacet let. V Liberci si ale nejspíš každý pamatuje firmu Snowhill, která na Ještěd přicházela s podobnými plány a město dosud každý rok po jejím hospodaření splácí velké miliony.

„V současné době je vstup investora přínosem už jen tím, že radnici odpadne dotování ztrát areálu. V loňské sezóně to bylo třináct milionů korun, v té předchozí dokonce 29 milionů,“ myslí si primátor.

Pokud by Rattaj areál získal, brzy by vznikla nová černá sjezdovka Skalka. „Kromě Skalky bychom rádi výrazně zlepšili také gastronomii a služby pro lyžaře. Celkem počítáme, že ze začátku, zainvestujeme tak 250 milionů korun,“ řekl na besedě Igor Rattaj.

Další změny závisí na novém územním plánu. V něm je zakreslena právě jen sjezdovka Skalka, ostatní by se muselo změnit. Pak by TMR do areálu chtěla nalít další půlmiliardu.

O dalším postupu budou jednat zastupitelé na březnovém zastupitelstvu. Někteří z nich si ale stěžovali, že k projektu TMR nemají prakticky žádné informace. Diskuse tak bude pravděpodobně velmi bouřlivá.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, Igor Rattaj, Tibor Batthyány, Tatry, Slovensko, Špindlerův Mlýn, Herlíkovice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s areálem na Ještědu? Slovák Rattaj slibuje pro začátek investovat čtvrt miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.