Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec připravuje obnovu sídliště Šumava za 80 milion korun

Jablonec nad Nisou připravuje obnovu druhého nejstaršího sídliště Šumava. Projekt za více než 80 milionů korun je rozdělen do osmi etap, první by měla začít v roce 2019. Radnice chce na financování využít dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, odkud může každoročně získat kolem čtyř milionů korun. Příští týden bude o projektu jednat jablonecké zastupitelstvo.

Oblast, která by mělo být obnovena, vymezují ulice Podzimní, Pasecká, Vysoká, Jeronýmova, Březová, Skelná, Švédská a Na Šumavě. Sídliště tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady bezmála 1600 bytů. Nejstarší domy byly postaveny po druhé světové válce, ty nejnovější byly dokončeny v roce 1980. Největším problémem lokality je nedostatek parkovacích míst, ale obyvatelé sídliště kritizují také například nedostatek kvalitních dětských hřišť a sportovišť.

"Cílem je přeměnit sídliště Šumava na víceúčelový celek, a tím vylepšit obytné prostředí," doplnil náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Obnova podle něj měla čeká dopravní a technickou infrastrukturu, veřejná prostranství a cyklistické stezky, ale i protihlukové stěny, odstavná a parkovací stání. "V rámci projektu chceme také odstranit vrchní vedení vysokého napětí a nahradit jej kabely, ale i doplnit veřejné osvětlení," řekl Pleticha. Záměr počítá také s obnovou veřejné zeleně i kritizovaných dětských hřišť a sportovišť.

Plánovaná obnova sídliště Šumava není v Jablonci prvním podobným projektem. Na podzim 2015 skončila revitalizace nejstaršího obytného souboru Žižkův Vrch. Obnova trvala sedm let a stála 195 milionů korun, zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Revitalizováno bylo území o rozloze více než 17 hektarů, opraveno bylo přes 1200 bytů. Na Žižkově Vrchu se realizovalo 33 projektů, 12 z nich bylo městských, 21 jich zajistily jiné subjekty, zejména vlastníci domů. Opraveny byly domy i komunikace, přibyla kontejnerová stání a i nová hřiště.

Autoři | Foto blogspot.com

Štítky Jablonec nad Nisou, sídliště, Šumava, projekt, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, druhá světová válka, Lukáš Pleticha, Evropská unie, ČSSD, Březová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec připravuje obnovu sídliště Šumava za 80 milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.