Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turnov se chystá do bytových domů investovat desítky milionů

Turnov se chystá investovat desítky milionů korun do svých bytových domů. Dva jsou na hranici životnosti. Jeden město zrekonstruuje a místo druhého zřejmě postaví zcela nový.

"Jsou to nejhorší bytové domy, které máme. Jsou ze 40. let minulého století," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). V obou domech je dohromady 62 bytů. Celkem má město 161 běžných bytů a dalších 219 v domech s pečovatelskou službou.

Rekonstrukci plánuje radnice pro objekt v Bezručově ulici s 32 byty. Vyměnit se musí instalační jádro bytů, elektroinstalace, podlahy, vytápění, okna a dům potřebuje zateplit. Podle starosty lze náklady těžko odhadnout, řádově ale půjde minimálně o miliony korun. Letos chce radnice připravit dokumentaci, oprava by měla probíhat postupně v letech 2018 až 2020.

Dosluhující bytový dům v ulici 5. května nedaleko domova důchodců nechá radnice zřejmě zbourat. Ještě před tím ale postaví nový se zhruba 30 byty. Vyrůst by měl v sousedství, kde jsou dnes plechové garáže. Odhadem to bude stát 30 až 35 milionů korun. "Rádi bychom, aby dům byl nízkoenergetický a bezbariérový a aby to byly byty 1+kk nebo 2+kk," uvedl Hocke. Podle něj by nový dům měl mít širší využití, měly by v něm být byty startovní, pro seniory i lidi, kteří jsou v nějaké sociální nouzi.

Letos se bude zpracovávat studie, výstavba nového objektu by mohla začít v roce 2019. Volné místo, které vznikne demolicí současného bytového domu, by do budoucna mohlo být podle starosty využitelné k rozšíření domova důchodců nebo pro postavení centra pro seniory postižené demencí.

Nájemné v městských bytech v Turnově je výrazně nižší než komerční, které se pohybuje mezi 100 až 120 korunami za metr čtvereční. Nájemníci v městských bytech platí měsíčně za metr čtvereční 45 až 55 korun, u novějších nebo opravených bytů 70 korun. Na nájemném radnice v Turnově ročně vybere asi devět milionů korun, letos do oprav vydá kolem osmi milionů. Zhruba polovina této částky je určená na opravu střechy domu s pečovatelskou službou v Žižkově ulici.

Autoři | Foto Turnov.cz

Štítky Turnov, bytový dům, dům, radnice, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov se chystá do bytových domů investovat desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.