Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co bude se skiareálem na Ještědu? Zastupitelé budou mít na výběr ze dvou variant

Koalice v Liberci se neshodla na podmínkách vstupu investora do městského lyžařského areálu na Ještědu, který potřebuje modernizaci. Zastupitelstvu proto budou předloženy dvě varianty.

Koalici na radnici tvoří Změna pro Liberec a zastupitelé zvolení za ANO, nikdo z nich už ale v hnutí není. Vztahy v koalici jsou už delší dobu napjaté. Na větší investice do skiareálu město nemá, proto hledá partnera. O pronájem na 25 let má zájem slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje, investovat tam chce až 750 milionů korun. Primátor s TMR jednal o podmínkách vstupu více než rok, radní města ale jeho návrh v úterý neschválili. "Chtěl jsem jen schválení záměru vstupu strategického partnera, nebylo konkrétně uvedeno, že to musí být TMR," uvedl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO). Změna s tím nesouhlasí. Podle radní Zuzany Kocumové jsou podmínky uvedené v návrhu primátora "šité" na míru TMR. "Uvádělo se tam, že se bude strategický partner hledat v intencích předloženého materiálu," řekla Kocumová.

Změna má v radě většinu, a svými hlasy tak prosadila schválení návrhu Kocumové. Rozhodnutí bude na zastupitelích. "Pokud můj návrh zastupitelé schválí, tak by měla odborná skupina naformulovat základní podmínky, které si město představuje pro vstup strategického partnera," uvedla radní. To by mělo podle ní umožnit, aby se o areál ucházel i jiný zájemce a podmínky pro všechny byly stejné. "Nedostaneme se tak do pozice, kdy nás někdo obviní z toho, že jiné nabídky mohly být lepší," dodala.

S možností, že by se do soutěže mohl přihlásit kdokoliv, počítal i návrh primátora. Oponentní návrh podle něj vrátí město znovu na začátek. "Ten návrh jasně říká, že nebude nic. Jsou tam úkony tak na rok a půl," uvedl primátor.

Kocumová předpokládá, že tak dlouho to trvat nebude. Rychlé rozhodnutí je podle ní potřeba i s ohledem na činnost městské firmy Sportovní areál Ještěd (SAJ), která nyní skiareál spravuje. "V situaci, kdy neví, co bude dál, tak to není dlouhodobě udržitelné. Jsou tam věci, které spěchají. Do června musíme učinit rozhodnutí, zda udělat nějaké větší investice důležité pro provoz areálu," uvedla Kocumová, jež je předsedkyní představenstva SAJ. Liberec ale musí být podle ní opatrný i s ohledem na zkušenost s firmou Snowhill. Ta měla areál pronajatý od roku 2006, město ho od ní převzalo zpět o tři roky později s dluhem čtvrt miliardy korun.

Autoři | Foto Aleš Funke

Štítky Ještěd, Liberec, Zuzana Kocumová, primátor, ANO 2011, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Paďourová

Tak to měla p.Kocumová řešit dříve a né to teď zdržovat poslední dobou se mi zdá že je stále v opozici

Středa, 22. března 2017, 15:12Odpovědět

Co bude se skiareálem na Ještědu? Zastupitelé budou mít na výběr ze dvou variant  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.