Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve Frýdlantě brzy začne obnova zámeckého rybníku a parku

Během jara zahájí Frýdlant obnovu zámeckého rybníku a nedalekého parku. Právě připravovaná revitalizace vzbudila před dvěma lety, kdy se o ní začalo mluvit, velký ohlas. Hojně navštěvované okolí zámku muselo být „pročištěno“ masivním kácením a vypuštěn byl také zámecký rybník. Co bude následovat?

„Dojde ke komplexní revitalizaci vodní plochy. Bude provedeno odbahnění rybníka, oprava všech břehů.  Na jejich zpevnění bude použit místo výdřev kámen. Bude opravena výpusť (i pod komunikací) a zhotoven nový dřevěný můstek,“ říká ředitel Národního památkového ústavu – územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec

Viditelné změny jsou už delší dobu v zámeckém parku. „Při realizaci projektu na celkovou revitalizaci frýdlantského parku bylo opravdu nutné odstranit mnohé dřeviny, které byly v havarijním stavu, obnovit historické průhledy, odstranit přerostlé nálety, které v řadě případů dosahovaly i stáří sedmdesáti let a šlo o dobrou polovinu vykácených dřevin. Následně byla prováděna arboristická ošetření jednotlivých dřevin. Vykácené stromy byly zčásti nahrazeny novými, ne ovšem ze sta procent. V parku původně nebylo vysazeno tolik stromů,“ dodal.

Rozsáhlá revitalizace hojně oblíbeného parku byla už nutnou povinností a to i přesto, že v parku byla v uplynulých letech prováděna základní údržba. „Neřešil se návrat k původní koncepci zakladatele parku, který jsme si ale přáli. Z tohoto důvodu architektonický ateliér Krejčiříkovi z jihomoravské Lednice, který se specializuje na revitalizaci historických parků, zpracoval projektovou dokumentaci,“ doplnil Kadlec. Dokumentace podle něho vycházela z dobových plánů a fotografií.

A zatímco dokončení revitalizace rybníka je naplánováno na závěr letošního roku, s parkem je to složitější. „Park je živý organismus, pokud chceme zachovat jeho původní kompozici, práce nikdy neskončí. Tak jako u každého živého organismu dochází k obdobným procesům i v zámeckém lesoparku, neustále se mění a vyvíjí, nelze konstatovat: „Dnes máme hotovo,“ uzavřel Kadlec.

Před samotnou úpravou rybníka provedli archeologové průzkum, který přinesl zajímaví objevy. Jako nejzajímavější se ukázal severní záliv, respektive místo původního mlýnského náhonu. Tam, kde sídlí v dnešní době nad rybníkem obchod s nábytkem, býval totiž ve středověku mlýn. Archeologickým průzkumem se potvrdila domněnka, že se mohlo dochovat něco z původního náhonu dodnes. V severním zálivu se podařilo objevit zachované dřevěné konstrukce, pravděpodobně haltýře nebo rybího loviště. V průběhu průzkumu byly nalezeny i fragmenty keramiky ze 17. století nebo kovové artefakty včetně nekompletního meče.

Foto Město Frýdlant

Štítky rybník, Frýdlant, revitalizace, dřevina, Národní památkový ústav, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantě brzy začne obnova zámeckého rybníku a parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.