Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mamut, na kterém padla magická dvoustovka, chátrá. Potřeba je rekonstrukce i nový profil

Jedním z pěti mamutích můstků na světě je ten harrachovský. Jenže je také jediný, na kterém se nelétá. Zatímco ostatní mamutí můstky prošly rekonstrukcí, v Harrachově se poslední velké závody konaly právě před třemi lety, kdy areál hostil Mistrovství světa v letech na lyžích. Od té doby nic. Celý můstek musí projít významnou modernizací, na tu však zatím nejsou peníze.

Tedy alespoň město a kraj nemají peníze. Podle hejtmana Libereckého kraje je nutné do projektu zapojit i stát. „Ne zcela standardní jsou majetkové vztahy kolem můstků, proto kraj iniciuje společnou schůzku města Harrachov, Libereckého kraje, Českého olympijského výboru a Svazu lyžařů ČR, na které by se všichni zmínění u jednoho stolu mohli domluvit na dalším postupu při obnově harrachovského skokanského areálu,“ nastínil Martin Půta nejbližší postup.

Harrachovský mamut má přitom slavnou historii. Na světovém šampionátu v roce 1983 tu Pavel Ploc překonal světový rekord, když dolétl na značku 181 metrů. A právě v Harrachově padla magická dvoustovka, kterou překonal Rakušan Goldberger v roce 1996 letem dlouhým 204 metrů.

Jenže sláva mamutu je minulostí, aktuálně můstek moc ve formě nevypadá. Zatímco ostatní mamuty do modernizace nalily miliony eur, vylepšily profil a nyní se na nich létá ke 250 metrům, v Harrachově je konstrukční bod 185 metrů a hill size 205. Rekord můstku pak drží Rakušan Morgenstern letem dlouhým 214,5 metru.

V Harrachově došlo k úpravě profilu v roce 2000 a provedl ji Josef Slavík. Ten má připravenou i novou úpravu. „Náš mamutí můstek a vůbec celý harrachovský areál je absolutně zásadní pro skok a severskou kombinaci v republice, bez tohoto areálu skoky v České republice zaniknou,“ řekl. „Liberecké můstky nevyhovují parametry pro republikové i mezinárodní závody, proto se sto procent závodů odskáče v Harrachově,“ vysvětluje nutnost obnovy můstků Slavík, jinak také mezinárodní rozhodčí skoků na lyžích.

Mamut by také město mohlo ještě více využít jako turistickou atrakci. Už teď je cílem turistů, kteří se snaží zdolat obří buben můstku, Harrachov by ale chtěl mamut propojit s lanovkami či rozhlednou. To je ale ve stadiu nápadu.

Je jasné, že celý areál, a nejenom mamutí můstek, bude potřebovat významnou investici. „Skokanské můstky jsou neodmyslitelně spjaté s městem a vedle Mumlavských vodopádů jsou druhým hlavním lákadlem pro turisty. Boj o ně rozhodně nevzdáme a vítáme snahu kraje situaci sportovního areálu řešit,“ řekla starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Autoři | Foto info.harrachov.cz

Štítky Harrachov, Mistrovství světa v letech na lyžích, rekonstrukce, mamut, Česko, Liberecký kraj, Josef Slavík, Český olympijský výbor, Martin Půta, Pavel Ploc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mamut, na kterém padla magická dvoustovka, chátrá. Potřeba je rekonstrukce i nový profil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.