Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

"Liberecký mrakodrap" se o víkendu rozsvítí v modrých barvách

Budova krajského úřadu v Liberci opět zazáří modrou barvou. Modře nasvícený „liberecký mrakodrap“ bude takto svítit celou noc z neděle 2. dubna na pondělí 3. dubna. Liberecký kraj se tím připojí do kampaně „Česko svítí modře,“ jejíž cílem je zvýšit povědomí společnosti o problematice autismu.

V našem kraji působí celkem 33 služeb, specializovaných na podporu osob s poruchou autistického spektra. Ale o osoby postižené autismem pečují i další organizace. Stát a Liberecký kraj podporuje služby zaměřené na pomoc autistům ročně desítkami milionů korun,“ dodal náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Osvětová kampaň „Česko svítí modře“ vznikla jako první projekt platformy Naděje pro autismus v roce 2014, kdy se konal první ročník. Letošní čtvrtý ročník kampaně potrvá od 2. do 30. dubna.

Modrou barvu zvolili pořadatelé z platformy Naděje pro autismus jako symbol komunikace, protože komunikace bývá tím, co lidé s poruchou autistického spektra postrádají nejvíc. Podle psychologů je modrá barva současně i znakem něhy, důvěry, klidu, porozumění a souladu, to znamená všeho, co tak nutně autisté potřebují k spokojenému životu. Svou podporu jim a jejich rodinám mohou vyjádřit lidé i tím, že si na sebe vezmou oblečení laděné do modré barvy. 

„Liberecký kraj rozhodně nestojí stranou. Kromě podpory, kterou symbolicky vyjádříme nasvícením budovy kraje, také sami aktivně přesvědčujeme regionální společnosti, aby zejména finančně podpořily odborníky, kteří se zabývají pomocí rodinám s autistickými dětmi,“ vysvětluje hejtman Martin Půta (SLK).  „Příkladem je třeba dar ve výši bezmála 600.000 Kč, který jsme vybrali od sponzorů a ze vstupného v rámci 12. benefičního plesu hejtmana. Tuto částku jsme věnovali libereckému Centru LIRA, jež poskytuje sociální službu rané péče a zajišťuje pomoc rodinám dětí s poruchou autistického spektra,“ upřesňuje hejtman.

Poruchy autistického spektra postihují podle průzkumů každé 68. narozené dítě. A jejich počty rychle rostou. Na celém světě žije podle platformy Naděje pro autismus zhruba 140 milionů osob s autismem, v České republice je to na 200 tisíc občanů. Jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace.

Štítky autismus, Česko, Liberecký kraj, autistické spektrum, Liberec, Pavel Svoboda, ČSSD, rodina, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Liberecký mrakodrap" se o víkendu rozsvítí v modrých barvách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.