Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj začne přijímat další žádosti o dotace na kotle

Liberecký kraj začne v pondělí znovu přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější. K dispozici je 14 milionů korun. Na rozdíl od loňské výzvy je ale tentokrát možné čerpat dotaci jen na zařízení využívající obnovitelné zdroje energie, jako jsou tepelná čerpadla nebo kotle spalující výhradně biomasu. Zájemci musí žádost donést osobně na krajský úřad nebo poslat poštou, elektronicky zatím žádost podávat nelze.

"Druhé kolo kotlíkových dotací v Libereckém kraji je navýšením alokace první výzvy, ta je v současné době již vyčerpána," řekla krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová. Příjem žádostí v prvním kole byl proto v pátek 31. března ukončen. Zájemci o dotaci se podle ní nemusí obávat, že by na ně peníze nezbyly. Další velká výzva se plánuje na podzim, v níž Liberecký kraj rozdá 135 milionů korun. "Konkrétní termín a podmínky dalšího kola programu zatím neznáme," dodala radní.

V prvním kole bylo v Libereckém kraji k dispozici 135 milionů korun. Kraj dostal 1500 žádostí, z nichž bylo schváleno zhruba 1200. Asi 70 projektů bylo vyřazeno proto, že nesplnily podmínky programu, ve 126 případech odstoupili sami žadatelé. "Máme zatím vyúčtováno 957 projektů za 108 milionů korun," doplnila Dědková. Zhruba 90 projektů je podle ní v zásobníku a čeká, zda na ně zbudou peníze. "Nejvíc žádostí podali zájemci z Liberecka, Jilemnicka a Semilska, největší zájem byl o kombinované automatické kotle na uhlí a biomasu," dodala mluvčí.

Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, dotaci nedostane. Zájemci mohou získat až 80 procent z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Zájemci mohou celou investici zaplatit a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a požádat o zálohu na dotaci.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, dotace, Radka Loučková Kotasová, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj začne přijímat další žádosti o dotace na kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.