Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přemnožení holubi v centru Liberce mají problém. Vyhnat je mají dravci

Jak bojovat s velkým množstvím holubů, kteří sídlí v centru stotisícového Liberce? Pomoci mají dravci, kteří holuby vyženou. Nebudou je zabíjet, ale už jen jejich přítomnost stačí. Město k tomuto kroku přistupuje na základě dobrých zkušeností z nemocnice, kde dravci hlídají okolí heliportu.

„Úkolem dravců není holuby lovit, ale plašit je a stresovat. Holubi si takové nebezpečí uvědomují, přestanou hnízdit a po čase začnou lokalitu opouštět,“ vysvětluje náměstkyně pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková.

A tak si město najalo sokolníka Alexandra Vrágu, který mu pomůže i s monitoringem populace holubů. „Poslední monitoring v loňském roce přemnožení holubů potvrdil. Jsou jich stovky a regulační zásah je nezbytný,“ dodala náměstkyně.

Vrága se svými dravci střeží okolí nemocničního heliportu a dobré zkušenosti s tímto způsobem mají i v jiných městech.

I tak chce ale město dál jednat s majiteli budov, aby holubům nedávali šanci na hnízdění. Holubi neznamenají jen riziko z hlediska znečišťování veřejných prostranství, mohou ohrozit zdraví lidí. „Holubi jsou nositeli některých nákaz bakteriálního původu, například salmonelózy nebo viru klíšťové encefalitidy. V jejich peří často žijí také parazité,“ řekla Hrbková.

Momentálně také stále platí zákaz krmení holubů. Jejich vysoký počet nesouvisí jen s tím, že mají prostor pro hnízdění, ale právě i s dostatkem potravy, který v centru města mají. „V Liberci tento nešvar hlídají městští strážníci, kteří občany i návštěvníky města upozorňují na zákaz krmení holubů ve městě,“ dodal mluvčí magistrátu Jan Král.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemnožení holubi v centru Liberce mají problém. Vyhnat je mají dravci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.