Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Proměna výzkumáku na Evropský dům pomalu končí. Prodražila se o tři miliony

Nevyužitá budova bývalého VÚTS, tedy výzkumného ústavu textilních strojů, prošla výraznou proměnou. Dostává podobu, v jaké byla po svém dokončení na konci 20. let minulého století, kdy sloužila jako garážový dům. Tentokrát v ní ale nebudou garáže, ale především kanceláře nového Evropského domu.

Rekonstrukce měla přijít na asi 93 milionů korun, kvůli vícepracím ale kraj zaplatí o tři miliony víc. Stavba pak bude dokončena už v polovině května, kdy se slavnostně otevře.

A proč půjde o Evropský dům? Většinu nájemníků tvoří organizace zabývající se evropskými fondy, zbytek kraj využije pro své potřeby.

A právě budoucí noví nájemníci tak trochu mohou za navýšení ceny. „Jedná se třeba o úpravu dispozičního řešení zasedacích místností nebo doplnění jejich vybavení. Dochází také k úpravě vstupu do budovy nebo propojení informačních technologií,“ upřesnil Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Úprav ale bylo víc. „Týkají se sestavy střešních a stropních panelů, nerovnosti fasád, ale také nového napojení na teplárnu nebo vyřešení odvodu splaškových vod z objektů, kdy se vůbec nedochovaly původní výkresy z dob stavby tohoto objektu,“ dodal Pieter.

Celkově se tak rekonstrukce prodraží o 4 procenta,což není nic významného. „Pro srovnání, některé významné stavby zaznamenaly vyšší procento víceprací. Například u stavby hospice došlo k navýšení původní ceny o 6,2 procenta, rekonstrukce gymnázia v Jilemnici se zvedla o cca 20 procent,“ vysvětluje Vladimír Koudelka, vedoucí odboru investic a správy nemovitého majetku.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky dům, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna výzkumáku na Evropský dům pomalu končí. Prodražila se o tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.