Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historické píšťalové varhany z liberecké radnice zmizí, město chce koupit moderní elektronické

Dožívající píšťalové varhany v obřadní síni liberecké radnice nahradí moderní elektronické varhany. Nástroj za bezmála 1,7 milionu korun nahradí legendární píšťalové varhany, které v obřadní síni slouží při svatbách a dalších obřadech od roku 1959. Právě jejich stáří je hlavním důvodem, proč se vedení města rozhodlo pořídit do obřadní síně varhany elektronické.

„Špatným technickým stavem píšťalových varhan se zabýváme již delší dobu, a protože existovalo více variant, jak je opravit, nechali jsme si zpracovat nezávislý odborný posudek diecézního organologa a kampanologa Biskupství litoměřického Radka Rejška. Z jeho posudku jasně vyplynulo, že varhany v obřadní síni se blíží ke konci své faktické životnosti a že další obnovování nástroje ve stávající podobě by bylo neperspektivní a neekonomické,“ říká primátor Tibor Batthyány (ANO).

Město proto rozhodlo o nákupu nových elektronických varhan, které vyrobí firma Eduard Toman se sídlem v Českém Těšíně. Ta je také jedinou společností v tuzemsku, která se výrobou podobných elektronických varhan zabývá. Samotné elektronické varhany vyjdou na 522 tisíc korun bez DPH a dalších 879 500 korun bez DPH bude stát ozvučovací soustava.

„Jednou z možností byla novostavba zcela nových píšťalových varhan, jenže ta by vyšla na pět až patnáct milionů korun. Zabývali jsme se i dvěma levnějšími variantami s přestavbou na elektromagnetický systém, ale nakonec jsme zvolili varhany elektronické. Jejich nákup je cenově nejpříznivější a navíc odpovídá představám těch nejpovolanějších – varhaníků,“ říká primátor.

Dožívající píšťalové varhany byly původně v koncertním sále Městské knihovny v Moskevské ulici. Po roce 1945 o ně projevilo zájem tehdejší Severočeské divadlo s cílem nainstalovat je do chystaného kulturního domu. K jeho výstavbě ale nakonec nedošlo a varhany po krátké zastávce v Lidovém domě putovaly do Hudební školy v Ludmilině ulici. Tam ale záhy došlo k výměně ředitele a nové vedení označilo varhany za kostelní nástroj, který ve škole není žádoucí. O přesun nástroje do obřadní síně radnice se v roce 1959 zasloužil zmiňovaný varhaník Karel Hájek.

Štítky varhany, radnice, obřadní síň, Tibor Batthyány, ANO 2011, Eduard Toman, Karel Hájek, Český Těšín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické píšťalové varhany z liberecké radnice zmizí, město chce koupit moderní elektronické  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.