Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jizera pro rodiny s dětmi. Dolů po řece, zpátky třeba na koloběžce

Nabídka doprovodných služeb v okolí řeky Jizera v úseku, který vede Českým rájem, se pro vodáky rozšířila. Ceny za půjčení lodí zůstaly na loňské úrovni. Nejvyužívanější je na Jizeře zhruba desetikilometrový úsek z Malé Skály do Dolánek u Turnova, který bývá splavný po celou letní sezonu.

Atraktivní je tato pasáž zejména pro rodiny s dětmi, jež sjetí řeky kombinují s jízdou na kole nebo koloběžce. „Zájem o to je velký. Loni jsme měli 50 koloběžek a nestačilo to. Lidi nemají zájem jet zpátky vlakem, chtějí si to užít. Proto jsme letos přikoupili další koloběžky, abychom jich měli aspoň 100," uvedl Tomáš Hudský z půjčovny lodí Klokočí. Koloběžky nabízejí i ostatní půjčovny lodí v této lokalitě.

Společnost Sundisk chce lákat rodiny s malými dětmi na dvoukilometrový úsek mezi Líšným a Malou Skálou. „Pro rodiny s menšími dětmi, které výlet na koloběžce ještě nezvládnou, je výlet do Dolánek dlouhý. Takže jsme připravili kratší variantu, která je dohromady na hodinu," uvedl jednatel Sundisku Martin Bauer. Úsek z Líšného na Malou Skálu je vhodný i pro začínající vodáky. "Není tam žádná vodní překážka," dodal Bauer.

Základna v Líšném

Sundisk letos dodělal základnu v Líšném s infocentrem, půjčovnou a zázemím pro klienty. Letos začne na jiné základně - Žluté plovárně na Malé Skále - nabízet plováky pro skupinové pádlování ve stoje. „Jsou asi čtyřikrát větší než paddleboardy a na jeden se vejde až šest dospělých lidí. Dá se s tím užít hodně legrace," uvedl Bauer.

Sundisk působí i na řece Nisa, půjčovnu má v Hrádku nad Nisou na Liberecku. I na Nise je možné využít kombinaci s kolem či koloběžkou. „Pro letošek máme na léto v plánu vyzkoušet elektrokoloběžky a rodinná šlapací vozítka na elektropohon, která jsou oblíbená třeba na Baltu," dodal Bauer.

Nisa až na konci dubna

Odemykání Nisy se chystá na konec dubna, na Jizeře už sezona pro vodáky začala. Splavný je nyní také její horní úsek. „Dá se jet třeba z Horní Sytové do Semil, což v létě není možné," uvedl Hudský. Zejména zkušení vodáci na jaře sjíždějí i jiné horské řeky v kraji, dostatek vody je na Kamenici či Mumlavě. Splavná je také Ploučnice na Českolipsku, o níž zájem v posledních letech mírně roste. Odpovídá tomu i rozšiřování služeb. „Přibylo tam šest nebo sedm nových půjčoven, opraveny byly hospody, vybudován kemp," všiml si Hudský, jehož půjčovna lodí působí i na Ploučnici.

Novinky na Ploučnici

Vodácké tábořiště s půjčovnou vzniklo před třemi lety v Ralsku-Borečku. „Zájem je větší, než jsme čekali. Za víkend máme stovky lidí," uvedl za tábořiště Petr Krejbich. Letos podle něj v kempu dokončili terénní úpravy k lepšímu využití plochy a vylepšili také nástupní místo pro vodáky nad Průrvou v Novinách i výstupní na Branné. Ploučnice je podle Krejbicha dobrodružnou řekou. „I když každé jaro na řeku vyrážíme a prořezáváme popadené stromy, tak to děláme tak, aby to vodák neměl, jak se říká, zadarmo. Aby to bylo trochu dobrodružnější a vodák musel něco ukázat," dodal Krejbich.

Autoři | Foto Žlutá plovárna

Štítky Jizera, rodina, Malá Skála, léto, Martin Bauer, Turnov, Český ráj, Lužická Nisa, Ploučnice, Líšný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizera pro rodiny s dětmi. Dolů po řece, zpátky třeba na koloběžce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.