Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pět alejí prochází obnovou. Mezi nimi stromořadí lip ve Světlé pod Ještědem

Kalvárie, Buďárka nebo Duby na hrázi v oboře. To jsou jména tří alejí z pěti, které v těchto dnech prochází obnovou. Tu připravil Liberecký kraj a kromě prořezávání korun budou staré a nemocné stromy pokáceny a nahrazeny novými.

V následujících měsících tak budou kompletně ošetřeny aleje „Duby na hrázi v oboře“ v Lomnici nad Popelkou, „Lipová alej Kalvárie“ ve Cvikově, „Zámecká lipová alej“ ve Sloupu v Čechách, „Alej Buďárka“ v Pasekách nad Jizerou a „Lipová alej“ ve Světlé pod Ještědem. Veškeré práce spojené s obnovou budou probíhat postupně. Práce budou probíhat po celou sezonu nejpozději do 31. října.

Budou se prořezávat koruny stromů, čímž se zajistí jejich stabilita. „Kromě aleje v Lomnici nad Popelkou budou na ostatních místech nebezpečné stromy pokáceny a některé nahrazeny novou výsadbou,“ řekla tisková mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.

Už teď se také připravuje další etapa obnovy významných alejí v kraji. Schválena je revitalizace alejí Karolíny Světlé vedoucí ze Starého do Českého Dubu, Zámecké lipové aleje ve Stvolínkách a lipové aleje ve Valteřicích v Krkonoších. Pro ně musí být zpracováno posouzení stavu stromů a následně návrhy na jejich optimální ošetření a stabilizaci.

A připravují se i další projekty. „K realizaci budeme nyní připravovat alej Kamenický Šenov – Slunečná a alej Albrechtice – Vítkov. Žádost podaná na úpravu aleje na Malé Skále nebyla bohužel úspěšná, nicméně pokusíme se žádost upravit a znovu podat do další výzvy,“ řekla radní Radka Loučková Kotasová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky alej, Světlá pod Ještědem, strom, Liberecký kraj, Lomnice nad Popelkou, Česko, Karolina Světlá, Cvikov, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět alejí prochází obnovou. Mezi nimi stromořadí lip ve Světlé pod Ještědem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.