Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstavba mostu v Trojzemí je po 13 letech reálnější

Výstavba česko-německo-polského mostu v Trojzemí nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku je po 13 letech reálnější. Zástupci všech tří stran podepsali dohodu o spolufinancování. Lídrem projektu se stala Dolnoslezská správa silnic a železnic Wroclaw. Náklady by podle dohody neměly překročit pět milionů zlotých, tedy v přepočtu asi 31,6 milionů korun. Z toho 85 procent by měla zaplatit Evropská unie z programu Interreg, o zbylých 15 procent se všechny tři strany podělí.

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 u příležitosti vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. Při té příležitosti vyrostl nad Oldřichovským potokem u Hrádku nad Nisou dřevěný mostek, který propojil českou a polskou stranu. V plánu bylo, že ho do dvou let nahradí nový most, který spojí všechny tři země. V roce 2006 pak v rámci mezinárodního workshopu navrhli studenti podobu mostu, od té doby však projekt stál. Výstavba mostu pro pěší a cyklisty uvázla na příliš složité legislativě a také kvůli problémům s financováním.

Původně měl být projekt financován z rozpočtů měst Žitava, Hrádek nad Nisou a Bogatynia a s využitím dotačních prostředků EU. V novém programovacím období se ale ukázalo, že na trojstranné projekty peníze získat nelze a v úvahu podle Horinky nepřipadá ani spolufinancování z česko-saského nebo česko-polského programu. "Jednou možností bylo si na financování mostu ve svazku měst Malý trojúhelník (Hrádek nad Nisou - Žitava - Bogatynia) našetřit. Případně získat pro spolupráci vyšší územně správní celky. Oslovil jsem proto hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, který zase oslovil své protějšky v Polsku a Německu," dodal jeden ze signatářů dohody, hrádecký starosta Josef Horinka.

Vzhledem k významu projektu pro příhraniční oblast se proto do přípravy loni zapojily i Liberecký kraj, kraj Görlitz a Dolnoslezské vojvodství. I díky tomu se podařilo dohodnout na financování, dohodu ve čtvrtek před Velikonoci podepsali zástupci Dolnoslezské správy silnic a železnic Wroclaw, Žitavy a Hrádku nad Nisou. V tuto chvíli se podle Horinky intenzivně pracuje na žádosti o dotaci, která musí být podána do konce listopadu. Dalším krokem bude zahájení přípravy veřejných zakázek pro výběr dodavatele. Ten musí zajistit projekt a především stavební povolení v Polsku, Česku a Německu.

Autoři

Štítky projekt, Hrádek nad Nisou, Evropská unie, Liberecký kraj, Polsko, Česko, Žitava, Německo, Velikonoce, Schengenský prostor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba mostu v Trojzemí je po 13 letech reálnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.