Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec si znovu připomene jednu z bitev sedmileté války

Liberec si znovu připomene jednu z bitev sedmileté války. Odehrála se právě v Liberci roku 1757 a zasáhla celé město a jeho okolí, přesto se o ní v dějepise neučí. Letos program doplní gastrofestival. Už tento pátek budou moci lidé na náměstí před radnicí ochutnat důstojnickou kuchyni z dob Marie Terezie a v sobotu v areálu ve Vesci se bude vařit i pro mužstvo.

Sedmiletá válka byla válkou o území, peníze a moc, proti sobě tehdy u Liberce stála rakouská a pruská vojska. Samotná bitva se odehrála 21. dubna u Ostašova. V poli proti sobě stálo na 30 tisíc vojáků. Rakouská armáda byla tehdy poražena a Liberec obsadili Prusové. Na obou stranách byly stovky zraněných a padlých, další vojáky zabila epidemie tyfu. Za oběť jí padlo i několik tisíc obyvatel města a okolních obcí. Bitvu v minulosti v Liberci připomínal jen název ulice Na Bojišti, už tři roky je ale ve městě i naučná stezka a bitvu připomíná také expozice věnovaná zapomenuté historii Liberce ve sklepení radnice.

Stejně jako před 260 lety, i tentokrát bude žít bitvou celý Liberec. Na pátek je připravena naučná stezka určená zejména školákům. "Zavede je na několik autentických míst v Liberci, kde děti najdou dobově oblečené vojáky s plnou polní výbavou, povozy tažené koňmi, historické zbraně, vybavený vojenský lazaret nebo velitelský stan," uvedl archeolog Petr Brestovanský. Na Keilově vrchu bude stejně jako tehdy dělostřelectvo, na Nerudově náměstí se budou v polním lazaretu léčit zranění a před radnicí bude vojenský štáb. Večer se v areálu ve Vesci uskuteční ohňová show, po níž mohou návštěvníci posedět s vojáky u piva či čaje a zažít na vlastní kůži atmosféru vojenského tábora před bitvou.

V sobotu dopoledne začne ve Vesci dobový jarmark a od 14:00 se uskuteční rekonstrukce bitvy, do níž by se mělo podle Brestovanského zapojit přes 150 vojáků pruské i rakouské armády a 25 koní. Návštěvníci sobotního programu budou mít také možnost ochutnat vojenskou stravu z 18. století, ze světových válek i současnosti. Akci podpoří liberečtí vojenští chemici, kteří přijedou se svou mobilní kontejnerovou polní kuchyní 21. století. Organizátoři očekávají přes 6000 návštěvníků, v sobotu proto bude z centra Liberce do Vesce posílena autobusová doprava.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Sedmiletá válka, radnice, Marie Terezie Habsburská, Armáda Rakouska, Ostašov, Petr Brestovanský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec si znovu připomene jednu z bitev sedmileté války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.