Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příjem žádostí o dotace na kotle v Libereckém kraji v dubnu končí

Liberecký kraj ukončí 30. dubna příjem žádostí o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější. Ve druhé výzvě je k dispozici 14 milionů korun, peníze jsou určené výhradně na pořízení tepelných čerpadel nebo kotlů na spalování biomasy. Kraj zatím obdržel 307 žádostí dohromady za více než 37 milionů korun. Šanci má zhruba 115 žadatelů. Na podzim připravuje kraj další výzvu, v níž bude k dispozici 135 milionů korun.

Nová výzva byla zahájena 3. dubna a už první den byly přidělené finanční prostředky prakticky vyčerpány. O přidělení dotací jednotlivým žadatelům budou krajští radní rozhodovat 2. května. Žádosti, na které se nedostane, poputují do zásobníku a budou uspokojeny, pokud na ně peníze zbudou. Ti, na něž se nedostane, mohou znovu žádost podat na podzim, kdy bude výzva větší. Žádat bude podle Loučkové Kotasové možné o dotace nejen na kotle na biomasu a teplená čerpadla, ale také na automatické kombinované kotle na spalování uhlí a biomasy a na kotle plynové.

Dotace na výměnu kotlů rozděloval Liberecký kraj poprvé loni, kdy ze Státního fondu životního prostředí ČR dostal 140 milionů korun. Kraj obdržel 1500 žádostí, z nichž schválil zhruba 1200. Asi 70 projektů bylo vyřazeno proto, že nesplnily podmínky programu, ve 126 případech odstoupili sami žadatelé. Zhruba 90 projektů je v zásobníku a čeká, zda na ně zbudou peníze. "Nejvíc žádostí bylo podáno z Liberecka, Jilemnicka a Semilska," řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Dotace jsou určené pouze na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, o dotaci žádat nemůže. Zájemci mohou na výměnu kotle získat až 80 procent z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, dotace, peníze, biomasa, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjem žádostí o dotace na kotle v Libereckém kraji v dubnu končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.