Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak bude vypadat okolí krajského úřadu? Liberecký kraj vypíše architektonickou soutěž

Liberecký kraj vypíše ve čtvrtek architektonickou soutěž na revitalizaci okolí svého sídla v Liberci. Architekti by měli navrhnout úpravy zeleně v okolí úřadu, řešení parkování ale také například nový most. Má zajistit přístup k úřadu přes řeku Nisu a v případě nutnosti po něm bude moci projet technika záchranářů nebo třeba auto prezidenta. Náklady na uskutečnění záměru se odhadují na 64 milionů korun bez daně. Celý projekt by měl být dokončen v tomto volebním období, do roku 2020.

Liberecký kraj koupil v roce 2014 zbylé budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu teď za 93 milionů korun přestavuje na Evropský dům a připravuje i rekonstrukci bývalé budovy dílen. Revitalizovat chce také okolí úřadu, které je značně zanedbané. "Chceme rozšířit zeleň," řekl hejtman Martin Půta. Část betonové plochy parkoviště by se podle něj měla rozšířit a vytvořit zelenou oázu. Zmizet má parkování podél řeky Nisy, zrušená místa by měl nahradit parkovací dům.

"Předmětem soutěže je zpracování architektonicko-krajinářského návrhu úprav veřejného prostranství v okolí sídla Krajského úřadu Libereckého kraje. Očekáváme zapojení sídla kraje do struktury města, zpřístupnění řeky a její aktivní včlenění do veřejného prostoru, kultivaci okolí sídla kraje s důrazem na kvalitní krajinářské řešení, dále analýzu současného stavu propojení obou břehů a návrh nového řešení," doplnil náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Lužická Nisa, Liberec, Martin Půta, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat okolí krajského úřadu? Liberecký kraj vypíše architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.