Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

SOUTĚŽ: Liberec přivítá gurmánskou akci roku. Bosch Fresh festival promění park v mekku gastronomie

Krokodýlí tacos, sklípkan nebo štír macerovaný v rumu či velbloudí ragů. I taková jídla budete moci ochutnat na Bosch Fresh festivalu, který už za necelý týden poprvé zamíří do Liberce. Kuchařské ikony promění poslední květnový víkend park u libereckého bazénu v gurmánský koutek, plný dobrého jídla a pití.

„Nebude to jen o gastronomii, i když bude nosným tématem. V rámci festivalu se bude soutěžit o titul Severočeská restaurace roku. Návštěvníci budou mít šanci ochutnávat degustační porce jídel, která se jim budou líbit,“ shrnul Martin Nauš, ředitel festivalu. Návštěvníci se podle něho rozhodně nudit nebudou, vařit se totiž bude na třech podiích. „Na hlavním podiu se představí různé celebrity a známá kuchařská jména, jako třeba Zdeněk Pohlreich," dodal. Právě jeho tvář je už roky spjatá s Fresh festivalem.

„Mám rád takovou tu atmosféru živého vystoupení a to, že se s těmi lidmi potkáte. Jídlo je věc, která lidi nějakým způsobem spojuje. Nemělo by se o něm s hrůzou v hlase mluvit ve smyslu, po tomhle přibereš a podobně, jídlo je totiž skrz na skrz pozitivní věc,“ dodal kuchař, kterého veřejnost zná především z pořadu Ano, šéfe!

 

Zná Zdeněk Pohlreich liberecké restaurace?

V restauračním byznyse se všechno rychle vyvíjí. Před pár lety jsem jedl v restauraci Domov, kde to bylo dobrý. Jestli je do dneska blbý, nevím. Jestli si to dobře vybavuji, tak jsme natáčeli poměrně bizarní díl Ano, šéfe v restauraci U rytíře na náměstí v Liberci, který měl několik významných momentů, včetně trička paní majitelky. Jinak nevím. Zažil jsem výborný zážitek na Ještědu, před zhruba sedmi rokama jsme se tam vypravili na oběd a měli jsme pocit, že jsme cestovali v čase o nějakých 30 let zpět.

Bosch Fresh festival má už šestiletou tradici. Letos zamíří stejně jako v loňském roce do Plzně a Pardubic, ale také do Českých Budějovic a Liberce. „Přijde mi jako skvělá zpráva pořádat festival v Liberci a Českých Budějovicích. Nemám rád takový ten pochybný status Prahy, jako mekky toho všeho, co je dobrý. Navíc ne úplně miluji pražské publikum. Jsem daleko radši, když se cestuje za lidmi do nějakého jiného města,“ doplnil Zdeněk Pohlreich.

A co čeká návštěvníky festivalu v Liberci? V první řadě tři podia s živými show známých kuchařů. Na hlavním podiu se představí například avizovaný Zdeněk Pohlreich, Marcel Ihnačák, Karolína Kamberská alias Karolína Domácí kuchařka nebo Viet Anh Doan známý ze seriálu Ohnivé kuře. Právě s posledním jmenovaným by si měl na jednom z podií zavařit i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Ještě to nemáme úplně potvrzeno, ale měl by vařit některý z tradičních vietnamských pokrmů. Nápad spočívá v tom, že budou vařit spolu vietnamský recept za použití regionálních potravin Libereckého kraje,“ doplnil Nauš.

Kromě degustací známých kuchařů se můžou návštěvníci těšit také na to nejlepší z desítky místních restaurací, které se utkají o titul Severočeská restaurace roku. Liberec budou reprezentovat restaurace Black Horse, Benada, Omam, Zlatý kohout a Zámecká konírna.

Pro milovníky zážitkové kuchyně jsou připraveny speciality od mistrů svého oboru. Kdo by neměl chuť na žraločí polévku s kokosovým mlékem a koriandrem nebo velbloudí kebab s tahini, může ochutnat například tradiční českou krupicovou kaši v mražených pusinkách nebo koprovku s vizáží mýdlové bubliny. O tyhle speciality z molekulární kuchyně se postará přední český mixolog Tomáš Kubíček.

Zájemci si poprvé můžou zakoupit vstupenky v předprodeji v síti Ticketportal. Jednodenní vstupenka vyjde na stokorunu. Pří nákupu v předprodeji si navíc každý odnese dárek v podobě orosené „Plzně.“

Soutěž o voucher na Bosch workshop stage – vaření s Marcelem Ihnačákem (28. 5. – 14:30)

Díky soutěži s Libereckou Drbnou může jeden čtenář/čtenářka s jednočlenným doprovodem vyhrát voucher na workshop – vaření s Marcelem Ihnačákem - při Bosch Fresh Festivalu v Liberci. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do pátku 19. května do 12. hodiny zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. 

HLASOVÁNÍ SKONČILO: Správnou odpovědí byla restaurace U Rytíře. Ze všech správných odpovědí jsme vylosovali Dominiku Kozlovskou.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Foto RTM+, archiv pořadatelů

Štítky festival, Liberec, Robert Bosch GmbH, restaurace, jídlo, soutěž, gastronomie, Zdeněk Pohlreich, kuchař, Martin Půta, Karolína Kamberská, Tomáš Kubíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Liberec přivítá gurmánskou akci roku. Bosch Fresh festival promění park v mekku gastronomie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.