Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Do horního centra Liberce se po více než 30 letech vrátily trhy

Do horního centra Liberce se včera po více než 30 letech vrátily městské trhy. Zatím se budou konat v Kostelní ulici jednou týdně, každý čtvrtek až do podzimu. Měly by pomoci oživit horní centrum města.

"Možností k oživení je několik. Pořádat akce na náměstí, přilehlých ulicích, ale dát také tomu nějakou formu a pravidelně lidi na něco lákat. A právě trhy jsou jednou z cest," uvedl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Obnovení trhů uvítal předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. "Stará část města se postupně proměnila v téměř mrtvé území. Vracíme se k tradici, k níž městská tržnice vždy patřila," uvedl.

Trhy budou každý čtvrtek v prostoru mezi hlavním libereckým kostelem a farou. O dnešní premiéru byl i přes chladné a větrné počasí poměrně velký zájem. Mezi stánky se od rána neustále pohybovaly desítky lidí. Zhruba 20 pěstitelů a výrobců regionálních potravin jim nabízelo ryby, ovoce, zeleninu, sazenice, květiny, koláče, sýry, uzeniny, regionální pivo i pálenku, sirupy, domácí zmrzliny či marmelády.

"Nabídka se bude obměňovat podle sezonnosti," uvedl Michal Buzek z městské společnosti Elset, jež organizaci trhů zajišťuje. Podle něj do budoucna zvažují, že by se trhy konaly i o sobotách, záležet bude na zájmu prodejců a kupujících. Pořadatelé chtějí dbát na kvalitu. Budou proto hlídat, aby se mezi pěstitele a chovatele nedostali překupníci s nekvalitními produkty.

Právo pořádat trhy udělil Liberci císař římský a král český Rudolf II. už v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo do poloviny 80. let minulého století. Potom se tržnice opakovaně stěhovala po místech v dolním centru.

"Myslím, že je to dobrý nápad, že se vrátili ke kostelu. Nebylo dobře, že je zrušili, tady byly nejlepší," řekla dnes jedna z nakupujících, Helena Šmukerová.

V Liberci je ještě jedna tržnice. Farmářské trhy se už několik let konají v dolní části centra u obchodního domu Forum. Stánkaři tam nabízejí své zboží s výjimkou neděle každý den. "Cílem trhů v horním centru není konkurovat jim, ale doplnit je," dodal primátor.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, kostel, Tibor Batthyány, Rudolf II., Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Hájková

Super! Velice dobrý nápad! :-)

Sobota, 22. dubna 2017, 10:47Odpovědět

FOTO: Do horního centra Liberce se po více než 30 letech vrátily trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.