Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedení Liberce odmítlo účast v dalším etnickém sčítání

Vedení Liberce odmítlo účast v dalším kontroverzním etnickém sčítání. Tentokrát mělo jít o monitoring příslušníků romské menšiny ze sociálně vyloučených lokalit, závislých na návykových látkách. Průzkum připravil Úřad vlády ČR a Národní monitorovací středisko pro drogy.

„Stejně jako v případě březnové zprávy o stavu romské menšiny tedy nebudou terénní pracovníci z mého rezortu ani nyní provádět žádné dotazníkové šetření, založené na čistě etnickém principu. Je to nejen eticky pochybné, ale navíc z pohledu výsledné evidence a nastavení příštích opatření naprosto nepoužitelné,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec). Pracovníci měli totiž v rámci výzkumu v sociálně vyloučených lokalitách oslovovat jen ty klienty, o nichž usoudí, že jsou příslušníky dané menšiny. „A to je naprosto nedůstojné obou stran,“ dodal Langr.

Je to podruhé během krátké doby, co Liberec odmítl zapojení do kontroverzní sčítání. Tehdy neposlal na úřad vlády zprávu o stavu romské menšiny za svůj region, jež už léta slouží jako podklad pro celonárodní zprávu. Metodiku doporučovanou úřadem vlády považuje náměstek pro sociální oblast Ivan Langr za nehumánní. Náměstek také zaslal žádost o stanovisko ministra pro lidská práva a také veřejné ochránkyně práv. 

Vadí mu doporučení z úřadu vlády v metodickém pokynu. Podle Langra se v něm každoročně radí sociálním pracovníkům, úředníkům na obcích, ředitelům škol i učitelům identifikovat příslušníky romského etnika „na základě skutečných či domnělých indikátorů." Langr se domnívá, že je tím vládní úředníci nabádají stanovit si vlastní soubor jakýchsi viditelných poznávacích znaků tělesných či fyzických, jimiž mají určovat, kdo je Rom a kdo není. A vykazovat takové výsledky do oficiálních statistik.

"Není asi nic proti ničemu, pokud monitorujeme kvalitu života národnostních či etnických menšin a jejich vzájemné soužití s majoritou a pokud přitom užíváme kvalifikované odhady počtů od organizací, které s nimi pracují jako s cílovými skupinami. Nemůžeme ale vytvářet falešné statistiky členů menšiny dle pomyslných viditelných rysů, zobecnělých vzorců chování či sociálních návyků a tlačit na jejich základě ty, kteří takovému schématu (možná) odpovídají, do škatulky, v níž sami být odmítají," uzavřel Langr.

Foto Pavel Kacerovský | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, Ivan Langr, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Liberce odmítlo účast v dalším etnickém sčítání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.