Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výsadkáři v Ralsku nacvičovali ovládnutí letiště

Z letiště Hradčany v Ralsku na Českolipsku dnes zaznívaly výbuchy a střelba. Nad zemí ve výšce 150 metrů hřmotně přelétávaly lehké bitevníky L-159. Zhruba 300 českých a amerických výsadkářů tam od čtvrtka nacvičovalo dobytí letiště, které padlo do rukou nepřítele.

Dvoudenní cvičení se uskutečnilo pro vojáky v neznámém prostředí. Bývalý vojenský prostor, ve kterém sídlila za minulého režimu sovětská vojska, je totiž od počátku 90. let pod civilní správou. "Pro nás je to unikátní zkušenost, jak cvičit vojáky společně s americkými v netradičních prostorech. V podstatě to odpovídá reálu, kterému by armády v současných konfliktech čelily," řekl dnes novinářům zástupce velitele pozemních sil české armády Ivo Střecha.

Podle fiktivního scénáře část území východní země Severoatlantické aliance obsadil sousední stát. Výsadkáři měli za cíl letiště dobýt. Ve čtvrtek s padáky seskočilo v několika vlnách zhruba stovka českých a 200 amerických vojáků. Vojenská letadla je dopravila z pražského letiště Kbely a z italské základny Aviano. Nejhorší to bylo pro první vlnu výsadkářů, jež nebyla nijak chráněná a fiktivní nepřítel ji ostřeloval. "V simulaci jsme přišli o dva české vojáky," uvedl zástupce velitele 43. výsadkového praporu v Chrudimi Ivo Zelinka.

Dobývání strategických objektů trvalo zhruba do čtvrteční půlnoci. K dispozici neměli výsadkáři žádné vozidlo. "To je charakteristické pro výsadkové operace, vše si musíme oběhat sami," řekl zástupce velitele.

Spartánské podmínky byly i na velitelském stanovišti vytvořeném v polorozpadlé budově. Velení tam sedělo na cihlách. Jako stůl, na kterém mělo mapy a další klíčové dokumenty pro operaci, sloužila nalezená deska ze dveří. Zároveň ale vojáci používali nejmodernější techniku, novinkou byl informační systém. "Dokáže sdílet obrázky a videa na dlouhé vzdálenosti s jednotkami. To znamená, že na velitelském stanovišti vím přesně, co se děje dva kilometry od mne," uvedl Zelinka. Chrudimští výsadkáři jsou první z českého pozemního vojska, kteří takový systém mají.

V Hradčanech se dnes konala další část operace, jejímž cílem bylo na letiště bezpečně dostat techniku z vojenských dopravních letounů. Nad letištěm proto létaly dva letouny L-159 s dvacetimilimetrovým kanonem a při nízkých přeletech ničily fiktivní pozice nepřítele, aby ochránily přistávající letadla před útokem ze země.

Cílem cvičení bylo natrénovat postupy i spolupráci s americkými jednotkami. "Abychom fungovali jako sehraný fotbalový tým," uvedl Zelinka. Obdobné cvičení výsadkářů se v Ralsku uskutečnilo zhruba před půl rokem. "Tehdy se ukázaly třeba nedostatky ve spojení, nyní to je bez problémů," dodal. Další společné cvičení by se mělo uskutečnit na letišti na podzim. Podle vojáků je pro jejich potřeby ideální. Je používané minimálně a nachází se poměrně daleko od obytné zóny. Vojáci oceňují i spolupráci s vlastníky okolních lesů, správou chráněné krajinné oblasti a samosprávou. "Tato synergie nikde jinde v republice není," zdůraznil Zelinka.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky letiště, Ralsko, Hradčany, Aero L-159 Alca, okres Česká Lípa, NATO, Armáda České republiky, Kbely, Aviano

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsadkáři v Ralsku nacvičovali ovládnutí letiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.