Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrad a zámek Frýdlant má svou vlastní poštovní známku

Hrad a zámek Frýdlant má ode dneška svou poštovní známku. Je to poprvé v jeho staleté historii, co se na poštovní známce objevil. Česká pošta ji vydala v nákladu 120 tisíc kusů. Vzhledem k tomu, že byla vydána jako příležitostná poštovní známka EUROPA, není možný její dotisk, řekl dnes mluvčí České Pošty Matyáš Vitík. Známka má nominální hodnotu 32 korun, což odpovídá ceně za poštovné obyčejného psaní do 50 gramů do evropských zemí.

S tématikou hradů a zámků vydává podle Vitíka Česká pošta od roku 1993 každoročně jednu až dvě známky v edici Krásy naší vlasti. V minulosti tak na známkách byly třeba sochy Hospitalu Kuks nebo hrad Buchlov. Podobu známky s Frýdlantem navrhnul výtvarník Jan Kavan, samotná rytina je dílem Václava Fajta. "Na známce je vyobrazen pohled, který zahrnuje celý komplex objektu, hrad i zámek Frýdlant. Pro ozvláštnění je obloha na pozadí tvarována do ornamentu, který je odvozen ze sgrafitové výzdoby zámeckých fasád," doplnil Vitík.

Dnes od 18:00 hodin bude v prostorách zámku probíhat slavnostní křest známky, zároveň bude vydán pamětní list se známkou. Vstup na akci je volný.

Hrad a zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje středověký hrad a renesanční zámek. O původně gotickém hradu se historické prameny zmiňují už v první polovině 13. století. O věži na ostrohu nad řekou Smědou jsou však písemné zmínky ještě starší - už z roku 1014. Prvními majiteli Frýdlantu byli páni z Dubé, později ho získali Redernové. Po bitvě na Bílé hoře přešly zámek i panství do vlastnictví Albrechta z Valdštejna, který je koupil za 150 tisíc zlatých. Po jeho smrti Frýdlant v roce 1634 získali od císaře Gallasové.

Frýdlantský zámek je nejdéle přístupnou památkou bývalého Rakousko-Uherska. Veřejnosti ho otevřeli už v roce 1801 poslední vlastníci, jimiž byli Clam-Gallasové. "Bylo to tři roky po zpřístupnění Versailles," řekla kastelánka Jana Pavlíková. Loni Frýdlantem prošlo přes 53 tisíc návštěvníků. Památka nabízí čtyři prohlídkové okruhy a speciální prohlídky pro děti. Na sobotu 6. května je pro návštěvníky připravena oblíbená audience u Albrechta z Valdštejna. Znovu se s ním návštěvníci hradu potkají o Valdštejnských slavnostech, které se na hradě a ve městě uskuteční od 19. do 21. května.

Štítky poštovní známka, hrad, zámek, Frýdlant, Česká pošta, MS Europa, Albrecht z Valdštejna, Jan Kavan, Jana Pavlíková, bitva na Bílé hoře, Kuks, Buchlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad a zámek Frýdlant má svou vlastní poštovní známku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.