Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V tento den: Před 35 lety zněly Hrádkem sirény. Shořel národní výbor

Hodinu po půlnoci budí hrádecké obyvatele sirény. Je 3. května 1982 a hasiči vyráží do centra města. Z tehdejšího Městského národního výboru šlehají desetimetrové plameny. Velitel hrádeckých hasičů povolává jednotky z okolních obcí a přijíždí i vojáci z Grabštejna.

Poplach byl vyhlášen v 1:10. Za necelé čtyři minuty na místo přijíždí první jednotka. „V době jejího příjezdu již byla požárem zasažena celá střecha a plameny dosahovaly téměř desetimetrové výše. V tuto dobu již věděl pan Helmut Řeháček, tehdejší velitel hrádeckých hasičů, a zároveň velitel zásahu při zdolávání tohoto požáru, že vzhledem k rozsahu plamenů si musí povolat další jednotky,“ popisuje velitel hrádeckých hasičů Jaromír Mottl.

A tak se k národnímu výboru postupně sjíždí jednotky z Dolní Suché, Chotyně, Vulkánu a Pragovky, na cestě jsou i vojáci z Grabštejna.

Komín se řítí k zemi - hasiči jsou uvnitř

Po nějaké době přichází komplikace – jeden z komínů v domě se řítí k zemi a ničí přístupové schodiště do třetího patra. Několik hasičů, kteří právě v domě jsou, se znovu narodí a stihne se dostat ven. Právě včas, uvnitř zrovna vybuchuje propanbutanová láhev.

„Na místo si velitel zásahu proto povolal další jednotky, a to Okresní požární útvar v Liberci. Ten nejprve na místo vyslal dobrovolný požární sbor z Chrastavy a po opakované žádosti o výškovou techniku, vyjel na místo také,“ pokračuje Mottl.

Hasiči se z domu snaží zachránit co se dá. Vynáší i kroniky města. Z objektu také dostávají rodinu domovníka, celkem zachraňují čtyři lidi.

Na hašení už nestačí ani hydranty v okolí, hasiči tak vodu vozí z Kristýny.

Od začátku zásahu utekly dvě a půl hodiny. Je půl čtvrté ráno a hasiči dostávají oheň pod kontrolu. „I potom hasiči postupně likvidovali požár vyhledáváním skrytých ohnisek a jejich postupným hašením. Rozebírali jak stropní konstrukce, tak zbytky krovu a ostatních prostorů,“ říká Jaromír Mottl.

Tři vyšetřovací verze

V tu chvíli začíná také vyšetřování příčiny požáru. Vyšetřovací verze jsou tři – úmyslné zapálení, technická závada na elektroinstalaci nebo závada na komínu. První dvě příčiny byly postupně vyloučeny. „A právě na základě těchto zjištěných skutečností byla potvrzena technická závada na jednom z komínových těles objektu v podobě výrazných trhlin, kterými unikaly horké zplodiny hoření z kamen a kotle na tuhá paliva, který byl napojen na topný systém objektu,“ vysvětlil Mottl.

Požár způsobil škodu za 2,4 milionu tehdejších československých korun. „Velikým kladem byla i skutečnost, že se požár nerozšířil na okolní budovy, které se nacházely řádově několik metrů od hořícího národního výboru. A pozitivním výsledkem při takto náročném zásahu bylo i to, že došlo „pouze“ ke čtyřem zraněním,“ dodal.

Úřad se do budovy vrátil až v roce 1985, kdy skončila rekonstrukce a městský úřad je v něm dodnes.

Autoři | Foto hradek.eu

Štítky požár, Grabštejn, dům, Chotyně, Pragovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V tento den: Před 35 lety zněly Hrádkem sirény. Shořel národní výbor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.