Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při průzkumu v Jilemnici objevili archeologové nejspíš hroby Valdštejnů

Při archeologickém průzkumu v areálu zámku v Jilemnici objevili hroby ze 14. století. V zahradním domku našli archeologové už loni na podzim pozůstatky kostela sv. Alžběty a teď v někdejším presbytáři tři hroby. Vzhledem k uložení na nejposvátnějším místě kostela, který byl součástí panského sídla, lze usuzovat, že jde o vlastníky panství, jimiž byli v té době Valdštejnové.

Samotný kostel sv. Alžběty zaniknul v roce 1788 při velkém požáru. "Zdivo bylo z části použito ke stavbě zdejší školy. Tam se našel v základech jeden z náhrobních kamenů," doplnil ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec. Část zdi ale zůstala podle něj v zahradním domku. "Vidíme tu zazděný výklenek, to byly schody na kazatelnu," řekl. Tato zeď se podle něj stane po očištění součástí nové expozice. Půdorys kostela chce připomenout v zámecké zahradě. Zatím ale není rozhodnuto, zda kamennou dlažbou nebo květinovou výsadbou.

Gotický kostel je nestarší kamennou stavbou ve městě. Průzkum terénu v jeho okolí ukázal, že historie Jilemnice je starší, než se dosud vědělo. První písemná zmínka o Jilemnici je z roku 1350. "Objevili jsme sídelní horizont, který lze datovat do druhé poloviny 13. století a zhruba o 70 až 80 let předchází první písemné zprávě o Jilemnici," dodal archeolog. Za východní zdí presbytáře našli na podzim hrob zhruba třicetileté ženy a osmnáctiměsíčního dítěte. Po průzkumu je znovu uložili do země.

Podobně chtějí archeologové naložit i s objevenými hroby majitelů panství. I když nevědí, kdo je vlastně v hrobech uložen. Písemné záznamy totiž chybějí. Odborníci se navíc domnívali, že jediným původním pohřebním místem Valdštejnů byl kostel Nejsvětější trojice v nedalekých Horních Štěpanicích, proto byl nález velkým překvapením. "Kostry se budou vyzvedávat kvůli antropologickému posouzení, potom ale budou zpátky uloženy sem do kostela. Ten se stane součástí turistické nabídky, bude tady expozice, hroby pod podlahou budou pietním způsobem připomenuty," řekl vedoucí výzkumu, archeolog Muzea Českého ráje v Turnově, Jan Prostředník.

Ještě předtím se ale podle archeologa počítá s odběrem genetického materiálu nejen z těchto koster, ale i z dalších, které byly při průzkumu v areálu objeveny. Podobně jako tomu bylo při výzkumech v Hrádku nad Nisou, Raspenavě nebo Liberci, budou i tady odborníci zjišťovat nejen původ pohřbených, ale také případné potomky nalezených. Podle Prostředníka, je v Jilemnici velká šance, že by se mohli mezi zdejšími obyvateli potomci tehdejších obyvatel objevit.

Autoři

Štítky Jilemnice, kostel, průzkum, Valdštejnové, Muzeum Českého ráje v Turnově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při průzkumu v Jilemnici objevili archeologové nejspíš hroby Valdštejnů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.