Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jeskyně Postojna se v létě na několik dní uzavře. Trpí pod náporem turistů

Postojna, která je největší jeskyní Českého ráje, bude v létě několik dnů uzavřená. Archeologové budou uvnitř provádět úpravy k ochraně sedimentu, který se tam vytvářel od střední doby kamenné. V jeskyni se totiž negativně projevuje velké množství turistů, které ji navštěvuje.

Jeskyně v Klokočských skalách nazývaná též Amerika je oblíbeným cílem turistů. Jejich zájem se ale negativně projevuje na stavu usazených vrstev. Nejhorší to je u vstupu, který je poměrně úzký.

„Od roku 1947, kdy zde proběhl poslední archeologický průzkum, turisté rozšlapali 80 centimetrů sedimentu. Takže dnes to místo, kde se prolézá do jeskyně, původně bylo o 80 centimetrů výše," uvedl archeolog z turnovského muzea Jan Prostředník.

Podle něj jde ale stále ochránit sediment, který je uvnitř. „Zjistili jsme, že je poměrně dobře zachován. Pod jeskyní protéká potok, tak ten sediment je hodně zvodněný a kupodivu zpevněný. Takže rozšlapán je jen povrch," řekl archeolog.

Termín uzavření jeskyně ještě stanovený není. Prostředník přepokládá, že to bude někdy v srpnu. Práce by neměly zabrat více než týden. „Natáhneme tam geotextilie, nějaké pletivo a přehrneme zpátky písek. A tím se to povede zachránit," dodal Prostředník.

Jeskyně se nachází nedaleko turistické cesty z Turnova ke zřícenině skalního hradu Rotštejn. Uvnitř je rozlehlá síň o rozměrech 16 krát 18 metrů. Z ní odbočují další chodby, jejich celková je 75 metrů. Archeologové jeskyni zkoumali už minulé léto a také letos na jaře. Zjistili, že v mladší době bronzové, někdy kolem roku 1000 před naším letopočtem, tam mohl být ovčín. „V sedimentech se zachovaly exkrementy ovcí," řekl Prostředník. Nalézt se podařilo i kost.

Stopy po působení člověka v dávných dobách nacházejí archeologové v Českém ráji poměrně často, a to i v jeskyních. Například při záchranném průzkumu v Konejlově jeskyni, která se nachází také v Klokočských skálách, objevili před několika lety několik úštěpů z pazourku ze střední doby kamenné, tedy mezolitu.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky jeskyně, Postojna, léto, Český ráj, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyně Postojna se v létě na několik dní uzavře. Trpí pod náporem turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.