Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co bude se zchátralým a zarostlým amfiteátrem? Město z něj chce udělat velké parkoviště

Otevírali ho Alexandrovci, hrál tu Johnny Hallyday. Řeč je o přírodním amfiteátru v Lidových Sadech. Ten od roku 1989 chátrá. Mnohokrát se objevovaly hlasy na jeho záchranu, bylo i několik projektů, nikdy se ale nic nepodařilo realizovat. A tak oblíbený amfík zmizí úplně, město místo něj vybuduje parkoviště pro minimálně dvě stovky aut. Hotovo by mohlo být už příští rok.

Pomohlo by to vyřešit problém s nedostatek parkovacích míst pro návštěvníky nedaleké zoo. „Přestavba si podle odhadu vyžádá asi 20 milionů korun," řekl novinářům vedoucí odboru správy veřejného majetku v Liberci David Novotný.

Podle něj už mají hotovou projektovou dokumentaci, čeká se na vydání územního rozhodnutí a ještě letos si chce město podat žádost o evropskou dotaci. „Pokud budeme úspěšní, tak bychom to mohli příští rok realizovat," dodal.

Velký přírodní amfiteátr pro 35 tisíc diváků byl postavený v roce 1951 za čtvrt roku v rámci socialistických brigád. Na jeho výstavbě v Lidových sadech se tehdy podílelo přes 5000 brigádníků. Rekonstrukcí prošel areál na začátku 80. let, kdy se vylepšilo zázemí, jeviště i hlediště a zároveň se snížila kapacita na 15 tisíc míst.

Poslední představení před více než dvaceti lety

V amfiteátru na okraji města vystupovala řada známých umělců, od posledního představení už ale uplynulo více než 20 let.

V minulosti se objevilo několik plánů na jiné využití areálu. Uvažovalo se o jeho přeměně na lanové adrenalinové centrum, na kemp nebo měl sloužit jako nástupní místo pro lanovou dráhu do Bedřichova. Žádný z těchto nápadů se ale nerealizoval.

Ve zchátralém přírodním amfiteátru by mělo vzniknout minimálně 200 míst k parkování. Město ještě definitivně nerozhodlo. „Ve studii jsou dvě varianty, druhá počítá asi s 350 místy," řekl novinářům náměstek primátora Tomáš Kysela.

Problém je přesunutý vchod zoo

Nové parkoviště Lidové sady potřebují. Problémy s parkováním nastaly v roce 2014, kdy zoo přesunula svůj vstup do areálu o půl kilometru, od Labutího jezírka ke konečné tramvaje. Návštěvníci zahrady ve snaze zaparkovat co nejblíže u nového vchodu, často odstavují své vozy mimo vyhrazená stání.

Místní tak nemají, kde zaparkovat. Neukáznění řidiči jim blokují i vjezdy k domům. Největší problémy jsou v létě, kdy denně zahradu navštíví až 3600 lidí.

Autoři | Foto MML

Štítky amfiteátr, parkování, Johnny Hallyday, David Novotný, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude se zchátralým a zarostlým amfiteátrem? Město z něj chce udělat velké parkoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.