Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Koprovka s vizáží mýdlové bubliny nebo mojito ve rtěnce? To ochutnáte na Bosch Fresh festivalu

 
čtvrtek, 11. května 2017, 08:14

Gurmánský Bosch Fresh festival, který se letos opět koná ve čtyřech městech - České Budějovice, Plzeň, Liberec a Pardubice, je vyhlášený nejen fantastickou tradiční gastronomií, ale i gurmánskými zážitky různých směrů.

V rámci letošního ročníku festivalu můžete v sekci zážitkové gastronomie ochutnat například baracudu, což je perla extrémního cateringu, štíra nebo sklípkana, jako specialitu hmyzí kuchyně ve stanu Petra Ocknechta nebo šneky a zahraniční speciality. Gastronomický směr, který bychom Vám ale také chtěli přiblížit, je tak zvaný Molekulární catering nebo také Gastronomie třetího tisíciletí.

Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro Vaše chuťové pohárky i smysly.

Tento styl, který chápeme převážně jako moderní způsob přípravy jídel, využívá běžné čerstvé suroviny společně s chemickými postupy. Pracuje s chemickými látkami a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin.

Světem molekulárního cateringu provede všechny nadšené experimentátory barman a mixolog Tomáš Kubíček, který je doslova mistrem svého oboru. Je ověnčen spoustou cen v oblasti barmanství, založil školící centrum Česká barmanská škola a již 15 let se věnuje posouvání gastronomie za hranice smyslového chápání.

„Poslední dobou vnímám u některých kolegů jistou profesní slepost. Myslím tím používání exotických surovin, nic neříkajících názvů a neznámých technik. I když mé zaměření v oboru není nic technicky snadného, snažím se ho lidem vždy přiblížit co možná nejsrozumitelněji. A to je důvod, proč jsem se rozhodl speciálně pro letošní Bosch Fresh Festival připravit molekulární drinky inspirované tradiční českou kuchyní. Pouhé názvy napoví pár použitých ingrediencí a návštěvníci tak mohou zapojit svou fantazii, jak asi bude takový „drink“ či pokrm chutnat“, uvádí Tomáš Kubíček.

„Pokrmy jsem vybíral tak, abych návštěvníkům představil i různé techniky přípravy.

Mohou se tak těšit na svíčkovou, rajskou, či zelňačku připravenou rozdílnými způsoby želírování. Koprovku vyrobenou reverzní sferifikací, buchtičky se šodó jako zmrzlinu vyrobenou pomocí suchého ledu, nebo krupicovou kaši z tekutého dusíku“, dodává mixolog.

Ve stanu Drinky třetího tisíciletí Barman.cz návštěvníci ochutnají:

Svíčková  - vodka infúzovaná hovězím masem, celerovo-mrkvová šťáva, kořeněné hořčidlo, pečená petrželová houba, citronová pěna, brusinkový kaviár

Rajská - pepřová vodka, domácí kořeněné hořčidlo, pikantní rajčatová šťáva, sladkokyselé bazalkové špagety s vodkou, balsamikový kaviár

Koprovka - reverzní sféra z domácího okurkového ginu, sycená prémiovým tonikem, čerstvý kopr, kyselé mýdlové bubliny

Zelňačka - domácí tagliatelle z whisky infúzované klobásou, jablečný shrub s kyselím zelím, sladkokyselá paprikovová espuma, skleněný bramborový lupínek

Krupicová kaše - dusíkem mražené pěnové pusinky z rumu, krupicové mléko, jedlá hlína, lentilkové pyré 

Buchtičky se šodó - zmrzlina z domácí vanilkové vodky, víno, bílek, vanilkové mléko, pečená jahodová houba 

Více info na webu www.freshfestival.cz, Facebook Fanpage nebo na Instagram.com/fresh_festival

Tisková zpráva | Foto Spajournal.cz
 


 

Kam dál?

Víte, jak chutná Baracuda nebo krokodýl? Na Bosch Fresh festivalu v...

středa, 10. května 2017, 13:26

Gurmánský Bosch Fresh Festival, který se letos opět koná ve čtyřech městech - České Budějovice, Plzeň, Liberec a Pardubice,...

Co bude se zchátralým a zarostlým amfiteátrem? Město z něj chce...

středa, 10. května 2017, 13:16

Otevírali ho Alexandrovci, hrál tu Johnny Hallyday. Řeč je o přírodním amfiteátru v Lidových Sadech. Ten od roku 1989 chátrá....

Dopravní hřiště se otevře malým cyklistům. Dorazí policejní pes i...

středa, 10. května 2017, 10:16

Po dlouhé zimní přestávce se pro veřejnost v sobotu slavnostně otevře dopravní hřiště u fotbalového stadionu Slovanu Liberec....

Letecké mapy Libereckého kraje jsou od května nové, specialisté kraj...

středa, 10. května 2017, 10:16

Na nových leteckých snímcích si mohou uživatelé portálu Mapy.cz prohlížet Liberecký kraj. Aktualizované záběry se na mapách...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

FOTO: Lidl prodával masné výrobky z Polska, u kterých byl falšovaný podíl masa

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli při kontrole masných výrobků značky Pikok původem z Polska, které prodává řetězec Lidl Česká republika, menší obsah masa, než bylo uváděné.

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Dle informaci NEOVLIVNI.CZ policie navrhne žalobci, aby premiéra Andreje Babiše postavil před soud. Případ Andreje Babiše juniora chce policie vyřešit samostatně.

Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory, vzpomíná rok po prezidentské volbě Vratislav Kulhánek

Ani více než rok po neúspěšné kandidatuře na úřad prezidenta republiky nelituje pětasedmdesátiletý Vratislav Kulhánek této zkušenosti. Otevřeně ale přiznává, že by do něčeho podobného už nešel. „V tomhle věku bych se měl starat spíš o vnoučata,“ dodává. Jak na prezidentskou volbu vzpomíná a co ho nyní nejvíce zaměstnává? To zjišťovala v rozhovoru Drbna.