Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodohospodáři zahájili opravy sítí na pěti místech v Liberci, práce komplikují průjezd městem

Na pěti různých místech v Liberci zahájili vodohospodáři opravy starých vodovodů či kanalizací. Stavby patří mezi 19 akcí zaměřených na obnovu majetku i strategické investice, do nichž dá letos Severočeská vodárenská společnost (SVS) na Liberecku bez daně 114 milionů korun.

Práce na výměně sítí potrvají řádově měsíce a notně zkomplikují průjezd městem. Zhruba půl roku potrvá výměna vodovodu ve Volgogradské ulici ve čtvrti Janův Důl. Vodovod je ve špatném technickém stavu, poruchový a místní si stěžují i na slabý tlak. Současný vodovod je z let 1902 až 1954, úseky jsou z různých materiálů i profilů. Vodohospodáři položí skoro kilometr nových trubek na dvou vodovodních řadech, na něž je připojeno kolem 500 obyvatel. "Kanalizace vedená v souběhu je v dobrém stavu a rekonstrukci nevyžaduje," dodal mluvčí SVS Jiří Hladík.

Jde o sdruženou stavbu, kdy plynaři budou rekonstruovat plynovod a město zaplatí výměnu starého povrchu silnice. Obdobně se bude na nákladech podílet více subjektů i v ulici Dr. Milady Horákové, která patří mezi hlavní dopravní tepny Liberce. Vodohospodáři v úseku mezi ulicemi Hradební a U Potůčku a přilehlé Čechově ulici vymění poruchový vodovod. Rekonstruovat se musí i plynovod, povrch silnice, chodníky, dešťové stoky a odvodnění.

Práce v ulici Dr. Milady Horákové potrvají do listopadu stejně jako ve Vítězné ulici. I ta patří mezi dopravně velmi frekventované. "Vyměníme nevyhovující úseky kanalizace a vodovodů, na něž je připojeno cca 100 obyvatel," uvedl generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Ve velmi špatném stavu je zejména netěsnící kanalizace. Stoka neznámého stáří je položena v prudkém kopci nezvykle hluboko, až 5,5 metru pod zemí.

Ke zlepšení životního prostředí povede také odstranění dvou kanalizačních výustí, které odvádějí do terénu splaškové vody z ulic Na Kačírku a Ševčíkova. Po opravě budou splašky směřovat do čistírny odpadních vod.

Vodohospodáři zahájili práce i v Metelkově ulici, jež vede z dolního centra ke kruhovému objezdu pod kostelem Máří Magdalény. "Vyměníme nevyhovující úseky vodovodu a kanalizace, na které je připojeno cca 400 obyvatel," dodal Špičák. Jde také o sdruženou stavbu, kdy se bude rekonstruovat plynovod a město zaplatí nový povrch silnice. Ulice bude uzavřená zhruba půl roku.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky vodní hospodářství, Liberec, oprava, kanalizace, Severočeská vodárenská společnost, Liberecký kraj, Milada Horáková, Jiří Hladík, Marie Magdalena, Janův Důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři zahájili opravy sítí na pěti místech v Liberci, práce komplikují průjezd městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.