Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do Harrachova se sejdou sklářští mistři z celého Česka i Slovenska

Do krkonošského střediska Harrachov se o víkendu sjedou sklářští mistři foukači z celého Česka i Slovenska. Tématem setkání, které se koná u příležitosti 305. výročí založení sklárny, bude venkovní skleněná plastika. Nejlepší práce ozdobí venkovní areál sklárny, návštěvníci je budou mít možnost obdivovat už o prázdninách.

Sklárna v Harrachově byla založena roku 1712 na jilemnickém panství hraběcího rodu Harrachů. Tradice výroby skla v Harrachově je ale podstatně starší, sklo se tam tavilo už na konci 15. století. Sklárnu v Harrachově na Novém Světě postavil Elias Müller. Harrachové ji převzali o půl století později a vlastnili ji až do roku 1943, kdy ji museli nuceně prodat říšskému Němci Rudolfu Endlerovi. Po druhé světové válce se stala sklárna majetkem státu a v roce 1993 ji při privatizaci Crystalexu koupil dnešní majitel František Novosad a o pár let později ji otevřel turistům.

I v 21. století vyrábějí v Harrachově sklo tradičním způsobem, obnovili dokonce i výrobu křišťálových lustrů. Historická sklárna zaměstnává stovku lidí. V těžkých dobách krize v letech 2008 až 2010 jí pomohla právě orientace na turistiku. Investice do minipivovaru a pivních lázní a nabídka prohlídek turistům se ukázala jako šťastná volba, která v době hospodářské krize pomohla drahou sklářskou výrobu udržet. Příjmy z turistiky dnes tvoří téměř polovinu tržeb a zájem o sklárnu rok od roku stoupá. "Loni jsme přivítali rekordních 70 tisíc turistů," řekl Novosad.

Návštěvníci harrachovské sklárny budou moci v sobotu při práci sledovat nejen místní skláře, ale i jejich kolegy třeba ze skláren Moser, Preciosa, Ajeto, CKV Kamenický Šenov nebo RONA Lednické Rovne ze Slovenska. "Přijede kolem 30 sklářů, rozděleni budou do dvou skupin, první budou v huti pracovat od 09:00 do 13:00 a druhá parta od 13:00 do 17:00," řekl Novosad. Sklářští mistři se podle něj scházejí pravidelně, hostitelem je vždy jiná sklárna. V Harrachově byli naposledy před pěti lety.

Autoři | Foto Sklárna a minipivovar Novosad & syn

Štítky Harrachov, sklárna, Slovensko, Česko, František Novosad, druhá světová válka, Crystalex, Nový Svět, Moser, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Harrachova se sejdou sklářští mistři z celého Česka i Slovenska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.