Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vody je už v Máchově jezeře dostatek, lodě mohou vyplout

V Máchově jezeře na Českolipsku, které se loni na podzim vypouštělo kvůli odbahnění Dokeské zátoky, je už dostatek vody i pro výletní lodě. Sezona začne tento víkend. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Regata Máchovo jezero Vladimír Reichert, která na jezeře provozuje lodní dopravu.

"Vypluli jsme už minulý víkend, byly to ale jen pokusy," uvedl Reichert. Výletní lodě obvykle plují po někdejším Velkém rybníku od začátku dubna, letos se muselo čekat, až se jezero napustí. Kvůli odbahnění Dokeské zátoky hladina jezera na podzim výrazně klesla. Na přilehlou paseku pak vyhrnuly bagry přes 17 tisíc metrů krychlových usazenin. Úpravy by ale měly přispět k větší čistotě jezera, které se každoročně potýká se zvýšeným výskytem sinic. Odbahněním zátoky navíc vznikla rezerva pro zachycování splavenin z povodí Robečského potoka.

I když vody v jezeře přibývá, nejde o ideální stav. "Chybí ještě asi deset centimetrů, můžeme tak jezdit jen do pěti přístavišť," uvedl Reichert. Máchovo jezero je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. V běžné sezoně se některou z nich sveze zhruba 19 tisíc lidí. Na jezeře dlouhém tři kilometry a širokém až 1,6 kilometru bude letos v provozu osm přístavišť, o jedno více než loni. Nové vzniká u pláže Klůček. "Ještě na něm pracujeme," řekl Reichert.

Jiné bude přístaviště ve Starých Splavech, úpravy pobřeží za 13 milionů korun tam dělá město Doksy. Nejvýznamnější novinkou bude nové vyhlídkové a přístavní molo dlouhé přes 40 metrů. Jeho kolaudace je plánovaná na příští týden. Oproti předchozímu zastaralému molu má tři úrovně sklopení pro různé typy plavidel, která se po jezeře plaví. "Umožní nám to, aby ve Starých Splavech přistávala i naše největší loď Máj," uvedl Reichert. Právě o přepravu touto lodí, jež pojme až 250 pasažérů, je největší zájem. Do Starých Splavů bude jezdit každý den.

Flotila na Máchově jezeře má čtyři lodě. Hlavní část sezony začne v červenci. Do té doby by měla být dokončena renovace Jarmily, jež je nejstarší lodí ve flotile. Vyrobena byla v roce 1924. "Navenek bude vypadat jako nová. Dělali jsme šopování, což je ochrana kovového povrchu, a dávali jí nový nátěr," dodal Reichert.

Sezona o víkendu nezačne pouze pro lodní dopravu, na sobotu se chystá slavnostní odemykání jezera. Letos na téma piráti s atrakcemi, soutěžemi, tanečními a hudebními vystoupeními. Z Turnova do Doks bude navíc jezdit historický vláček. V letní sezoně budou do Doks stejně jako loni jezdit o víkendech a svátcích přímé vlaky z Liberce. Využít je mohou i cyklisté. Poprvé vlak vyjede 1. července a poslední spoj pojede 27. srpna. Z Liberce bude vlak odjíždět v 09:44 a z Doks bude vyrážet odpoledne v 16:46. "Loni vlaky k Máchovu jezeru přepravily 3021 lidí," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Liberecký kraj podle něj rekreační vlak z Liberce do Doks přijde zhruba na 275 tisíc korun.

Štítky Máchovo jezero, jezero, výletní loď, Doksy, okres Česká Lípa, Liberec, Liberecký kraj, Velký rybník, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vody je už v Máchově jezeře dostatek, lodě mohou vyplout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.