Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vydatná sněhová nadílka poškodila několik hrobů na hřbitově v centru Liberce

Vydatná zima se nepodepsala jen na silnicích nebo na délce topné sezony, ale také na stavu hřbitovů na Liberecku. Například na hřbitově u libereckého krematoria musí majitelé několika místa vynaložit další peníze za opravu náhrobních kamenů, které popadaly.

„Vyvrácené pomníky nemá na svědomí nikdo z vandalů, ale je to bohužel následek eroze po letošní bohaté zimní nadílce sněhu a následnému odtávání, kdy zemina jednoduše ubývá a hroby jsou v základech podemlety,“ popsala Drbně situaci Kateřina Benešová ze správy hřbitova a dodala: „Majitele hrobů se nyní pokoušíme kontaktovat. Vzhledem k tomu, že pomníky a urnové hroby jsou majetkem konkrétních nájemců, musíme situaci řešit s nimi.“

Opravovat se budou i další hřbitovy na Liberecku. Naopak vandal poničil před měsícem celkem 25 hrobů na hřbitově v Novém Boru Arnultovicích. Škoda, kterou způsobil, je velká. U hrobů vyvrátili náhrobky a přitom většinou i poškodili pamětní skleněné náhrobní desky nesoucí jména zesnulých a vzkazy pro ně.

„Kdo se na posledním místě odpočinku dokáže chovat takto cynicky a hrubě, to nyní mají zjistit policisté místního obvodního oddělení policie,“ shrnula mluvčí policie Ivana Baláková.

Pokud budou úspěšní, obviní pachatele z přečinů poškození cizí věci a výtržnictví, za což je soud může poslat až na dva roky do vězení. 

Podobné vandalské činy nejsou neobvyklé. Zhruba před rokem zmizel z městského hřbitova v České Lípě náhrobní kámen. Jeho krádež oznámil policistům majitel kamenické firmy, který ho zhotovil. Na desce zatím nebylo vytesáno žádné konkrétní jméno a byla určena pro budoucí prodej. Na něj už ale nedošlo. 

Foto čtenář Drbny

Štítky hřbitov, Liberec, Liberecký kraj, Kateřina Benešová, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatná sněhová nadílka poškodila několik hrobů na hřbitově v centru Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.