Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jizerských horách skončila obnova sklářské chalupy

Jediné zachované stavení kdysi významné sklářské osady Kristiánov v Jizerských horách se po roční přestávce otevře v sobotu veřejnosti. Cílem rekonstrukce bylo zachránit chalupu z 18. století a zároveň z ní vytvořit atraktivní turistické místo pro rodiny s dětmi i pro cyklisty. Muzeum má sklářskou chalupu známou i jako Liščí bouda ve správě už více než 50 let.

Sklářská chalupa už byla ve velmi špatném stavu. "Dávali jsme jí tak dvě zimy. Pokud by neproběhla rekonstrukce, pak by asi došlo k velké devastaci," uvedla ředitelka muzea v Jablonci Milada Valečková. Rekonstrukce včetně pořízení nových expozic a vybavení si vyžádala zhruba 11 milionů korun. Opravu muzeum zaplatilo z dotace od svého zřizovatele, ministerstva kultury.

Veřejnosti byla chalupa přístupná už před rekonstrukcí, nyní by ale toto místo mělo být pro turisty atraktivnější. "Chtěli jsme, aby osada začala znovu žít a stalo se z ní místo, které nabízí spoustu zážitků," uvedl hlavní kurátor muzea Petr Nový. Nové jsou tak nejen expozice uvnitř, ale upravilo se i okolí chalupy. Lidé se tak mohou vydat na pochůzku po zaniklé osadě, půdorys významných staveb vymezují úhelníky. Jsou u nich i infotabule s QR kódy. "Přes ně se mohou lidé přímo na místě podívat na obrázky, jak osada dříve vypadala," dodal Nový.

Trojrozměrný model osady je také stěžejním exponátem uvnitř sklářské chalupy. Na doprovodných panelech se návštěvníci dozví to nejdůležitější o historii osady a jejích obyvatelích, na replikách historických předmětů i formou interaktivních prvků se seznámí s typickými výrobky sklárny, která tu fungovala 111 let. Poprvé budou mít také možnost navštívit podkroví roubenky, kde je hlavně pro děti připraven odpočinkový koutek se skládáním modelu osady z dřevěných kostek. Poskytne jim indicie k hledání pokladu bájného čaroděje Tamanna.

Výrazně se zlepšilo zázemí jak pro správce, tak i pro turisty. Po letech mohou v chalupě návštěvníkům opět nabízet občerstvení, suchý záchod nahradily moderní toalety a novinkou je také zastřešená terasa. Tvarově vychází z podoby dřívějšího seníku, jak byl dochován na dobových fotografiích. Lidé si opravený dům, který je nejvýznamnějším památníkem sklářství v Jizerských horách, mohou poprvé prohlédnout v sobotu. Zahájení sezony je spojené s muzejní nocí. Chalupa bude do poloviny června otevřena jen o víkendech, poté až do půlky září denně. Nově od ní vede až k hlavní budově muzea v Jablonci naučná stezka. Na devatenáctikilometrové trase je 11 zastavení zaměřených na historii sklářství v Jizerských horách. Stezka vznikla s přispěním Georga J. Riedela. Potomek dřívějších majitelů kristiánské sklárny muzeu věnoval statisíce korun.

Autoři

Štítky chalupa, Jizerské hory, muzeum, rekonstrukce, Liberec V-Kristiánov, Petr Nový, Jablonec, Muzejní noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerských horách skončila obnova sklářské chalupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.